Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši veleposlanik Bučan

'Hrvatska diplomacija ima ograničen utjecaj, ali mora pokušati učiniti sve'

This image made from a militant video posted on a social media website on Wednesday, Aug. 5, 2015, which has been verified and is consistent with other AP reporting, purports to show a militant standing next to another man who identifies himself as 30-yea
Foto: YouTube
1/4
07.08.2015.
u 08:05

Hrvatski državljanin najvjerojatnije je nasumična žrtva. Njima je bilo važno imati taoca i njegovim životom ucjenjivati vlast – zaključuje Daniel Bučan

Odabir trenutka kada će teroristi objaviti snimku na kojoj talac moli za život nikada nije slučajan jer mu je cilj propaganda. Tako se može pretpostaviti i da je snimka s Hrvatom Tomislavom Salopekom, koji je 22. srpnja otet u Egiptu, stavljena na društvene mreže u srijedu kako bi se zadao udarac egipatskoj vladi koja je jučer slavodobitno otvarala "egipatski dar svijetu" – kako je tamošnji predsjednik Al Sisi nazvao prošireni Sueski kanal.

Ozbiljna prijetnja

Tako smatra bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu i stručnjak za arapski svijet Daniel Bučan.

Kako se doznaje, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te Tomislavove supruga i sestra jučer su, kako je bilo i najavljeno, stigle u Egipat kako bi s tamošnjim vlastima pokušale pomoći u oslobađanju hrvatskog taoca iz ruku ISIL-a, koji je dao rok od 48 sati da iz zatvora "oslobode muslimanske žene". Iz MVP-a jučer zbog sigurnosnih razloga nisu željeli davati bilo kakve informacije. Takav stav nije neuobičajen.

– U ovakvim situacijama, pogotovo zbog toga što je hitno, angažira se diplomacija na najvišoj razini. No sve što pokušava učiniti odvija se mimo javnosti jer svaka javna akcija može ugroziti eventualni uspjeh – objašnjava Bučan, dugogodišnji diplomat.

Naglašava da je ovo iznimno teška situacija, posebno za obitelj taoca, usto puna nagađanja. Na žalost, vjerojatno je da je utjecaj hrvatske diplomacije ipak ograničen.

– Hrvatska je kolateralna žrtva jer je cilj te akcije i otmice ucjena egipatskih vlasti. Teoretski gledano, samo egipatske vlasti mogu nešto učiniti. A državne vlasti nijedne zemlje, pa tako ni Egipta, ne žele – a pogotovo ne javno – komunicirati s teroristima – kaže Bučan.

Prema dostupnim podacima, Tomislava je otela skupina Wilayat Sinai (Sinajska provincija). Svjetski stručnjaci za terorizam objašnjavaju kako se za prevlast bore Al-Qa'ida i ISIL te da je ova otmica najvjerojatnije ISIL-ova propaganda za prikupljanje sljedbenika, ali i poruka da se otmice stranaca mogu dogoditi bilo gdje.

– Jedna je to od filijala tzv. Islamske države koja, otkad je oni financiraju, intenzivirala terorističke aktivnosti, ne samo u Sinaju, gdje su locirani, nego i u Kairu – objašnjava Bučan i dodaje kako je, nažalost, teško očekivati da bi egipatske vlasti bile spremne ulaziti u dogovore, osobito ako je zaista riječ o tzv. Islamskoj državi, koja dio Sinaja pokuša staviti pod svoju kontrolu, isto onako kako kontroliraju neka područja u Siriji, Iraku i Libiji.

– To je za Egipat ozbiljna prijetnja i bojim se da naša diplomacija ne može postići uspjeh, ali mora apsolutno sve pokušati – žali Bučan. Neki stručnjaci za terorizam kažu pak da uspjeh hrvatske diplomacije ovisi i o odnosima s Egiptom. No postoji još jedna slamka nade – dobro je što su se teroristi javili sa zahtjevima jer bilo je slučajeva da su pregovori s teroristima rezultirali oslobađanjem talaca. Turska je, navodno akcijom specijalaca, uspjela spasiti 49 svojih državljana iz ruku ISIL-a, Talijani su 2004. platili otkupnine za humanitarne djelatnice Simonu Pari i Simonu Torrettu u Iraku, a pretpostavljalo se da je novac dao sam Silvio Berlusconi. Početkom ove godine spašene su još dvije mlade Talijanke otete u Siriji. Oslobođen je i francuski novinar Nicholas Henin koji je devet mjeseci proveo u zatočeništvu s Davidom Hainesom, hrvatskim zetom kojeg su ISIL-ovci smaknuli.

Nejasan zahtjev

Zahtjev otmičara za puštanje muslimanskih žena iz zatvora Bučanu je, kaže, nejasan i pretpostavlja da je riječ o pripadnicima Muslimanske braće koje je Al Sisi zatvorio. Odbacuje nagađanja da je Tomislav otet zato što je Hrvat.

– Hrvatski državljanin najvjerojatnije je nasumična žrtva. Njima je bilo važno izvesti otmicu, imati taoca i njegovim životom ucjenjivati vlast – zaključuje Daniel Bučan.

>> Vesna Pusić sa suprugom Tomislava Salopeka stigla u Egipat

>> Stručnjak o ISIL-ovoj prijetnji smrću Hrvatu: Sumnjam da će Egipat popustiti zahtjevima

>> Britanski mediji sumnjaju da uz Salopeka na snimci stoji Jihadi John

Komentara 48

MA
MarioG
08:23 07.08.2015.

Hrvatska treba imati skupinu komandosa koji će se znati nositi s ovakvim zlikovcima!

NV
novo vriijeme
09:23 07.08.2015.

Nisu tako male šanse da ga puste, upravo su pustili francuskinju treba imati krizni plan za ove situacije i predsjednicu i vladu koji znaju i mogu. KGK tek jutros tri sata prije smaknuća zove Egipat, šta je zapravo poduzela, koji njen izaslanik je več dva dana u Egiptu, Pusić koju gotovo niikada ne odobravam je bar otišla jučer tamo.

Avatar Hazl113
Hazl113
08:19 07.08.2015.

Na žalost mislim da svi ovdje znamo kraj ove priče, ali nitko se ne osudi napisat istinu. Male su šanse, ustvari skoro nikakakve da Tomislava puste ovi gadovi. Joj kako bi htio da sam u krivu, ali na žalost bojim se da nisam. Možda bi BiH tu mogla nešto pomoći, ali gledajući kako ISIL ubija svoje muslimane, nemam više što napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije