Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Novotny:

'Još se dugo neće kupovati automobili ili stanovi. Milanović je u krivu ako misli da je izlazak iz krize rezultat njegove Vlade'

10.09.2014., Zagreb - Predsjednik HSS-a Hrg i predsjednik Strucnog vijeca HSS-a Damir Novotny odrzali su konferenciju za medije na kojoj su Vladi predlozili smanjenje PDV-a na hranu te smanjenje broja ministarstava.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
05.02.2016.
u 09:22

Moraju se smanjiti troškovi za 3,5 milijarde kuna, već ove godine. To se može pronaći, ministri se moraju fokusirati na to, kaže Novotny

– Nedvojbeno je da smo izašli iz krize, a Milanović je u krivu ako misli da je to rezultat njegove Vlade. To je posljedica inercije jer se privatni sektor izborio za svoju poziciju. Ulazak u EU je otvorio granice i ojačao tržište – kazao je za televiziju N1 Damir Novotny koji je na dodjeli Nagrade Gorazd Nikić dobio nagradu za ekonomskog analitičara godine.

– Godinama je vladin sektor štitio svoj položaj, a privatna su se poduzeća restrukturirala. Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Počeli su u krizi štedjeti, i tako je i štednja građana porasla u zadnje dvije godine. Dakle, svi su se prilagodili novim okolnostima na tržištu. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova – kaže Novotny.

Ističe kako se nova Vlada sada mora posvetiti proračunu i smanjenju deficita.

– Hrvatski privatni sektor može državnom isporučiti sto milijardi kuna. Sada nije moguće da će porezni prihodi rasti, upravo suprotno. Dakle, moraju se smanjiti troškovi za 3,5 milijarde kuna, već ove godine. To se može pronaći, ministri se moraju fokusirati na to. Bio bih sretniji i kada bi se ciljao 0. deficit do 2020. godine – savjetuje Novotny. 

>> 'Orešković je odličan menadžer, ali to neće biti dovoljno' 

Komentara 50

BR
brojevi
09:45 05.02.2016.

U ex Vladi svi su oboljeli od sindroma Grčić znanog kao *hvalite me usta moja*. Čeka se još Marasovo *stručno* objašnjenje porasta prognoze BDP pa čemo te onda ustvrditi koliko je Novotny bio u pravu.

Avatar ivo587
ivo587
10:02 05.02.2016.

Budimo realni, Hrvati nisu nikad si s Hr plaćom mogli priuštiti stan, no banke koje su prodane strancina da iz njij izvlače dobit su morale zaraditi i nudile su kredite uz jamce, praktički po eu kriterijima kreditno nesposobnim građanima. Zatoo imamo brdo prevarenih jamaca, brdo ovršenih nekretnina, a na kraju krajeva banke su to opet prebacile na štediše jer je sad fixna kamata od 0,5-1% na štednju, a na stambene kredite 5-6% promjenjiva a kredite na aute i po 8%. To je velika razlika gdje banka krpa rupe slučaj švicarac i nenaplative kredite i ostavlja mogućnost za zaradu.. Realno ako je kamata na štednju 1%, krediti ne bi smjeli biti više od 3%.

ST
stefj
10:16 05.02.2016.

Milanovićeva vlada imala je tu i tamo koji dobar potez i gomilu loših. Izgubila se prilika za značajniji rast kada su sve svjetske burze rasle, kada su kamate bile nikada niže, kada su energenti bili na najnižim razinama. Propustilo se i poentirati ulaskom u EU... Ove 4 godine su godine propuštenih prilika i godine devastacije privatnog sektora. A pri tome nisu uredili niti državni i javni sektor, već su ga samo napuhali... Od dobrih poteza mogu se sjetiti jedino plaćanje PDV-a po naplati za mala poduzeća, te dvojbeno uvođenje fiskalnih kasa, a za loše poteze možemo pisati feljtone... U konačnici, brojke govore dovoljno - 100 milijardi novog duga, 100.000 manje radnih mjesta, 100.000 stručnih i mladih napustilo Hrvatsku, a uz to imamo nikada gori rejting, nikada više poreze, nikada više parafiskalnih nameta, nikada kompliciranije i skuplje poslovanje, nikada manje investicija, nikada više ljudi ovisnih o proračunu, itd... Takvu katastrofu kakva je bila prošla vlada, mislim da nije nije očekivao niti u noćnim morama. Nisu to samo ekonomski pokazatelji, tu je i nikada podjeljenije društvo, nikad veći pesimizam, posvađani sa svima (osim Vel. Britanijom)... Ma ne znam što je SDP još mogao napraviti, osim da je sve spalio, zaorao i zasijao solju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije