Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.03.2015. u 14:00

Bijeg u svijet serija pandan je psihijatrijskoj terapiji poslije višesatnog predoziranja lošim vijestima u informativnom programu

Počevši od Društvene mreže koja se jučer bavila odličnom temom – depresijom u stoljeću uma i raspravom o svjetskoj pandemiji te bolesti, ostatak programa kao da je sadržajem poslužio poput svojevrsnog krokija svega onoga zbog čega do depresije dolazi. Počevši od Regionalnog dnevnika u kojem stanovnici devet gradova i osam općina u kojima su održani prijevremeni lokalni izbori nariču zbog nepotrebno potrošenih stotina tisuća kuna do stanovnika Kutine koji mjesecima strepe nad sudbinom petrokemije... preko Hrvatske uživo u kojoj doznajemo o redukciji javne rasvjete u Konavlima, mogućnostima i nemogućnostima prebacivanja kredita iz švicaraca u eure... do Dnevnika u kojem još jednom utvrđujemo apsolutno isto gradivo.

I što ostaje nakon nekoliko sati predoziranja lošim? Okretanje lakšim sadržajima. I onda se netko pita: pa što je s hrvatskim gledateljima da je „Kud puklo da puklo“ redovito najgledanija emisija?

Željni su pozitive i optimizma, a kada se već nema novca za skupe sate na psihijatrijskom ležaju, odmaraju glavu bijegom u razbibrigu televizijskih serija. No uz dužno poštovanje „Kud puklo da puklo“, u istu svrhu biram „Crno-bijeli svijet“ i usprkos kritikama iste ponavljam da konačno imamo pravu dramsku seriju. Baš kao što je netko primjetio – likovi zbilja glume, kreću se i po interijerima i po eksterijerima, nema dosadnih dramaturških pauza tako prisutnih u dosadašnjim radovima po kojima bismo mogli zaključiti da je zagrebačka Akademija dramske umjetnosti bazirana na učenju Bollywooda.

I nije tu riječ o nostalgiji za ljepšim vremenima trideset i kusur godina unatrag koja gledatelje tjera da im se serija sviđa. Riječ je o ljudskim odnosima kojima se serija bavi, o podsjećanju na to kakvi su bili, i kakvi u svojoj srži možda još uvijek jesu, a time i na to da možda nije sve tako crno. Uglavnom, serija nas podsjeća na ono što je u jednom od posljednjih ntervjua rekao vječiti optimist novog vala, preminuli Vlada Divljan (čijem su odlasku mediji prošlog tjedna posvetili besramno malo prostora op.a. ): Moj optimizam dolazi do izražaja zato što se i rock autori danas uglavnom bave 'mračnijim' temama, što je razumljivo s obzirom na to kakva su vremena, ali ne smijemo zaboraviti da život ima i lijepe strane.

MINUS

Program Nove TV, najgledanije televizije 2014. godine, do 17 sati sastoji se isključivo od reprize starih sadržaja. Utvrđuju gradivo ili im nedostaje kreativnih ideja?

PLUS

Malo je emisija u koje se gledatelji telefonski mogu javiti i uživo od stručnjaka tražiti pomoć u rješavanju svojih problema. Takva rijetka oaza je „Društvena mreža“ Blaženke Leib

>> Nije problem vrijeme emitiranja Dnevnika HTV-a, nego njegov sadržaj

>> Scenaristi Porina uspjeli su i Marija Petrekovića učiniti neduhovitim i žalosnim

>> Tko može shvatiti kako su to Brkić i Josipović htjeli srušiti Milanovića

Komentara 5

SA
santos008
15:44 10.03.2015.

Jel ova serija nije zavrsena.

ST
stefj
14:53 10.03.2015.

Nije mi jasno, probao sam jučer gledati tu seriju Crno-bijeli svijet i moram reći da je dosadna. I da je gluma odlična, kao što piše u tekstu, nije, čak je loša, neprirodna... Možda treba neko vrijeme da se glumci užive u likove?

Avatar comparator
comparator
19:04 10.03.2015.

Nećemo valjda po tv programu ocjenjivati depresiju jer bih se već davno ubio od gluposti koje mi serviraju.Meni je dobro jer cijenim neponovljivost ovog života u kojem se je izmjenilo toliko tehnologije koliko se nije u cijelom postojanju svijeta i civilizacije.Onaj ko to ne vidi stvarno ima problema .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije