Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko koči natječaj

Centri za izvrsnost ostaju bez 304 mil. kuna?

Na Institutu Ruđer Bošković predstavljen laserski pretražni mikroskop Grupe Tolić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
07.06.2016.
u 08:30

Voditelji centara upiru u zamjenika ministra Krešu Zadru, a u Ministarstvu kažu da je riječ o rijetkima koji su nezadovoljni

Na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu jučer je održan sastanak na kojem su se okupili voditelji svih hrvatskih centara izvrsnosti. Kako iz više izvora doznaje Večernji list, tema je bila – situacija u kojoj su se centri našli zbog prolaska dvaju indikativnih rokova za raspis natječaja za dodjelu sredstava iz strukturnih fondova EU. Zadnji je taj rok bio 1. lipnja, a riječ je, kako nalazimo na stranicama strukturnifondovi.hr, o 304 milijuna kuna.

Centri za izvrsnost središta su hrvatske znanosti, kako navodi jedan od naših izvora, u njima se nalazi najbolje što imamo, iza njih stoji više od 600 ljudi. Do formiranja nove Vlade sve je funkcioniralo besprijekorno, no odgađanjem natječaja javljaju se sumnje u namjere Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Te se bojazni kreću od navodne namjere Ministarstva da rad centara revidira, poveća njihov broj ili čak da ih sve ugasi.

U više se razgovora spominje ime Kreše Zadre, pomoćnika ministra Šustara, te ga se apostrofira kao najveću prepreku urednom funkcioniranju centara. Voditelji centara u više su navrata tražili sastanak s ministrom na temu njihova rada i financiranja, no bez uspjeha. Sve je navodno kulminiralo prije nešto više od mjesec i pol dana kada su voditelji poslali pismo ministru Šustaru u kojem upozoravaju na sada već dramatičnu situaciju.

Prema našim izvorima, u tom pismu ime pomoćnika ministra dr. Kreše Zadre opetovano se spominje te ga se označava kao glavnog krivca za situaciju u kojoj se centri sada nalaze. S druge strane, neslužbeno iz Ministarstva doznajemo da je riječ o spinu kakvih je sve više, određenom nezadovoljstvu nekih koji su možda očekivali više novca te da ni o kakvom gašenju centara nikada nije bilo spomena. Kako nisu dobili odgovor ni na to posljednje pismo u kojem se žurno traži određivanje roka za natječaj, voditelji centara danas će se i službeno obratiti javnosti. Nova odgoda onemogućila bi ih, kako doznajemo, u ostvarenju zadanih i dogovorenih planova te daljnjem razvoju.

Komentara 2

VE
velikazmija
11:16 07.06.2016.

poznata nam je ona ženska iz ruđera boškovića na predizbornom tračanju i podvale hdzu- možda bi bilo dobro da svi žive od svog rada a ne položaja u hrvatskoj i društvu- ajmo početi delati kaže bandič-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije