Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sklopu projekta dr. sc. Ive Tolić

Na Ruđer stigao mikroskop vrijedan tri milijuna

18.03.2016., Zagreb Institut Rudjer Boskovic, projektni tim Grupe Tolic svecano predstavio tri milijuna kuna vrijedan laserski pretrazni mikroskop. Promociji novog mikroskopa nazocili su   Dr. sc. Tome Anticic, ravnatelj Instituta Rudjer Boskovic, Prof. d
Foto: Robert Anić/PIXSELL
19.03.2016.
u 07:45

Moderni uređaj nabavljen je kao dio projekta Europskog istraživačkog vijeća, koji je omogućio i zapošljavanje mladih znanstvenika

Novi se proboj tehnologije dogodio jučer na Ruđeru! Institut koji nosi ime jednog od najpoznatijih naših znanstvenika na tiskovnoj konferenciji predstavio je tri milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop. Nabavljen je u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća vrijednog više od dva milijuna eura dodijeljenog dr. sc. Ivi Tolić prošle godine na razdoblje od pet godina. Tim je novcem zaposleno pet mladih znanstvenika, a sada je dio tih sredstava iskorišten i za nabavu ovog mikroskopa, jedinog takvog u Hrvatskoj. Riječ je o zaista modernom uređaju za proučavanje živih stanica, a njime se unutar njih može i laserski rezati. Tehničke inovacije kojima uređaj obiluje dozvoljavaju objedinjavanje brzine i rezolucije snimanja uz istodobno smanjenje štetnog utjecaja laserskog svjetla na uzorak. Sve je to projekt dr. sc. Ive Tolić pod nazivom “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore”. Cilj je tog projekta doći do novih spoznaja o mehanizmima dijeljenja kromosoma. Te će spoznaje poslužiti u istraživanju i razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih i kancerogenih bolesti. Mikrotubuli premosnice, koji su fokus istraživanja tima dr. sc. Ive Tolić, do sada nisu mogli biti proučavani zbog izostanka primjene visoke tehnologije mikroskopije i tehnike laserske mikrodisekcije. Ovaj je mikroskop idealno rješenje za nježno i brzo snimanje živih stanica te proučavanje staničnih procesa. On omogućuje i izvođenje mikrozahvata unutar žive stanice tako da se laserom visoke brzine i snage određene stanične strukture, poput dijelova diobenog vretena, mogu prerezati bez utjecaja na normalnu funkciju stanice te nakon toga promatrati odgovor stanice na nastalu promjenu, objašnjavaju Ruđerovi znanstvenici.

– Kombinirano s tehnikom laserske ablacije kojom se izvodi precizno rezanje staničnih struktura, ovaj nam mikroskop pruža mogućnost da na potpuno novim razinama odgovorimo na postavljena znanstvena pitanja kao što su sile koje djeluju na razdvajanje kromosoma u staničnoj diobi – objasnila je dr. sc. Iva Tolić. Također, radni vijek ultramodernog mikroskopa neće završiti s ovim projektom. Riječ je o uređaju koji je dugoročna investicija te će se moći koristiti i u drugim znanstvenim projektima.

Već gotovo uobičajeno, ravnatelj IRB-a Tome Antičić istaknuo je kako država rad Instituta ne prati u mjeri u kojoj bi to odgovaralo njegovoj izvrsnosti ističući kako bi i ovako skromna proračunska sredstva trebalo raspoređivati prema kvaliteti znanstvenog rada.

Komentara 3

JE
Jednakost
09:05 19.03.2016.

Na YouTube se moze vidjeti jako lijepa prezentacija Ive Tolic sa"10th European Biophysics Congress (EBSA2015)". Teoretski je tema izvrsna iako je jos mnogo rada i dokaza potrebno.

Avatar comparator
comparator
07:56 19.03.2016.

Gospođa Tolić je uvjek nasmijana i osoba koja uljeva optimizam pa ju rado gledam i divim se tom spoju inteligencije ,ljepote jednostavnosti ,pristupačnosti što odlikuje samo izuzetne ljude . Oduševljen sam što je taj uređaj došao u prave ruke ! Ruđeru i ekipi pod vodstvom gospođeTolić želim puno uspjeha u radu !

AN
antonelić
09:59 19.03.2016.

slažem se da je važno proučavanje mikrotubula , kromosoma , kinetohora , hondriosoma .... ali zar je manje važno opskrbljivanje dragovoljaca domovinskog rata ??? ... 20 godinu nakon vlaka slobode još svi nisu dobili opskrbnine ... crnoja dobio samo potleušicuu , a ja niti potleušicu , nakon 20 godina ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije