Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Matića i Glavaševića

Centar za žrtve rata i vojnike iz mirovnih misija – na Jadranu?

Predrag Matić,Bojan Glavašević
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
07.05.2015.
u 14:30

Vis ili bivše vojno odmaralište "Zagreb" u splitskom Duilovu spominju se kao moguće lokacije

Ministar branitelja Predrag Matić i njegov pomoćnik Bojan Glavašević ovih su dana u velikoj svjetskoj ofenzivi. Protekloga tjedna bili su zajedno u Washingtonu i New Yorku, a ovih je dana Bojan Glavašević u Bruxellesu te na svim mjestima pokušavaju zainteresirati strane partnere za ideju osnivanja rehabilitacijskog centra na hrvatskom Jadranu u koji bi dolazili vojnici na povratku iz mirovnih misija ili žrtve rata iz cijelog svijeta. U SAD-u su Matić i Glavašević imali sastanke u Pentagonu i u Ujedinjenim narodima, a Glavašević je u Bruxellesu o ovoj ideji razgovarao sa suradnicima europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice.

Povratak u život

– Mnogi bi željeli imati takvo nešto, ali nitko nema dovoljno novca da sâm investira. Ova inicijativa, na kojoj radimo, zapravo je okupljanje svih zainteresiranih – kaže Bojan Glavašević.

Kao najizglednija lokacija za gradnju takvog centra spominje se bivše vojno odmaralište "Zagreb" u splitskom Duilovu, a druga moguća lokacija je na otoku Visu. Okupljanje oko ove ideje počelo je kada je belgijski Institut za veterane izrazio želju da negdje na Jadranskom moru osnuje centar za svojevrsnu dekompresiju vojnika povratnika iz mirovnih misija.

U takvom bi se centru odmorili, ali i obavili zdravstvene i psihološke testove prije nego što se vrate normalnom životu u svojoj domovini nakon misije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja dosad je, osim s Belgijancima, razgovaralo i s Norvežanima, a dovoljno interesa da saslušaju ideju pokazale su i Švedska i SAD, dok se s Europskom komisijom razgovara o tome ima li interesa da žrtve rata iz zemalja Afrike, kojima EU pomaže kroz razvojnu pomoć, također dolaze u centar za rehabilitaciju na Jadranu gdje bi mogli prolaziti kroz edukativne ili programe osposobljavanja za profesionalnu karijeru. Također, stručnjaci koji bi radili u hrvatskom centru za rehabilitaciju mogli bi odlaziti u razne svjetske zemlje i kroz radionice pružati stručnu pomoć.

MORH podržava ideju

– U sjedištu UN-a u New Yorku razgovarali smo s pomoćnikom glavnog tajnika Dmitrijem Titovim, te sa zamjenikom direktorice organizacije UN Women Yannickom Glemarecom. Njihov interes je bio bezrezervan – kaže Glavašević. U Pentagonu su razgovarali s generalnim direktorom za veterane. Sličnu ideju o pretvaranju zapuštenog vojnog hotela u Duilovu u centar za rehabilitaciju vojnika iz država NATO saveza imao je Ante Kotromanović dok je još bio saborski zastupnik, prije no što je postao ministar obrane.

Sada Ministarstvo branitelja ozbiljno radi na toj ideji i prezentira je po SAD-u i Europi, a MORH, kako doznajemo, daje svoju podršku.

>>Bojan Glavašević: Ne bih želio da Đuro Glogoški doživi sudbinu Mirka Čondića

>>Grabar-Kitarović: Branitelji su sanjali i ginuli za RH u kojoj neće biti podjela

Komentara 32

GM
Gusta magla
14:47 07.05.2015.

Pa glupani se nebrinu ni o nasim invalidima i braniteljima domovinskog rata a gdje ce o tudim. Sta glume dva majmuna?

Avatar Slito
Slito
14:45 07.05.2015.

Ministar branitelja (bez predznaka Hrvatskih) i njegov pomocnik vrlih imena Predrag i Bojan,.. zele nesto dobroga napraviti za Hrvatske branitelje,.. toliko me razveselilo i umalo me slag nije strefio.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:45 07.05.2015.

Lik stavi rozu dječju kravatu na crno odijelo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije