Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKANSKI UGOVORI

Bozanić: 90% učenika u osnovnim školama izabire vjeronauk, uveden je po demokratskom slobodnom izboru

josip bozanić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
13.10.2016.
u 20:55

Kazao je i kako je Crkva bila u nezavidnom položaju u Jugoslaviji te da je to "možda uzrok otporu nekih manjih skupina ljudi" kada su u pitanju ti ugovori.

Kardinal Josip Bozanić u razgovoru za HRT odgovarao je na pitanja o vjeronauku u školama te o zahtjevima da se revidiraju ugovori sa Svetom stolicom te o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca.

Stepinac je kazao kako je vjeronauk "prije 25 godina uveden u hrvatske škole, na temelju Ugovora Svete Stolice i RH".

- U osnovnim školama vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika, u srednjim školama njih 75 posto, što govori o tome da je u našim školama uveden po demokratskom slobodnom izboru - kazao je Bozanić i dodao da je vjeronauk nakon II. svjetskog rata nasilno izbačen iz škola.

Na pitanje o mogućoj reviziji Ugovora sa Svetom Stolicom, kardinal Josip Bozanić odgovorio je kako ugovori i konkordati sa Svetom Stolicom imaju trajnu vrijednost, a da je Hrvatska njima ušla u krug europskih zemalja koje imaju posebne odnose sa Svetom Stolicom.

Kazao je i kako je Crkva bila u nezavidnom položaju u Jugoslaviji te da je to "možda uzrok otporu nekih manjih skupina ljudi" kada su u pitanju ti ugovori. 

Rekao je i kako proces kanonizacije Alojzija Stepinca dobro napredovao te je s jedne strane priveden kraju dok se s druge strane čeka mišljenje mješovite komisije. 

>> 'Vjeronauk u školi je izborni predmet, ali postaje obvezni kada se izabere'

Komentara 65

DK
dr kaunda
22:18 13.10.2016.

Bozanicu ja sam katolik ali mislim da bi ti trebao ici na vjeronauk jer bi mozda nesto tamo naucio. Ovo sto ti i tebi slicni radite nema nikakve veze sa onim sto je Isus propovijedao vi mi licite najvise na velike svecenike zidovske tj. one koji su Isusa razapeli s obzirom na sav raskos koji uzivate.

Avatar Melankolija
Melankolija
21:24 13.10.2016.

Bozanic i ekipa su najveci paraziti u drustvu i nikad im dosta.

BA
bacvice
23:18 13.10.2016.

gospodine Bozanicu ili kako da vas nazovem? svetim ovim ili svetim svemocnim u MOJOJ DOMOVINI HRVATSKOJ? za vrijeme TITOVE vladavine ja sam isao na vijeronauk, vjeronauk je bio izbor svakog gradjanina bivse nam drzave,,KATOLICI, PRAVOSLAVCI, MUSLIMANI svi bi se nasli na ponocki u slavoniji,bosanskoj posavini.svi bi jeli svinjetinu i dobro bi se zabavili?to je bila JUGA´´toga na svu zalost nema vise? sad su nam IRSKA,NJEMACKA, karta u jednom smijeru . a bivsa Yuga je izmislisa recept kako i znanstvenici diljem svijeta pokusavaju da nadju recept,kako je bivsa drzava postojala? bio je TITO i tako se zvao.gospodine kardinalu hodite na grob DRUGA TITA i POKLONITE SE da nije bilo TITA HRVATSKE DANAS NEBI BILO (ni u crtanim filmovima ove granice koje HRVATSKA ima) nebi postojale da TITE NIJE BILO i na krju tko god kaze da za TITOVE vladavine nije bilo vijeronauka laze ko PAS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije