Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guverner HNB-a

Boris Vujčić: Dok je kune, bit će i tečajnih rizika

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
08.06.2015.
u 20:04

U biti bi deprecijacija zbog toga što bi povećala razinu dugova djelovala prorecesijski, a ne bi povećavala rast, rekao je Vujčić u Dubrovniku

Nekretninski balon koji je u prošlom desetljeću pogurao cijene nekretnina u tranzicijskim državama još se nije ispuhao. U Hrvatskoj su se do početka globalne financijske krize cijene nekretnina udvostručile, u Slovačkoj su porasle jedan i pol put, Češkoj 1,7 puta, Sloveniji nešto jače nego u Hrvatskoj gdje su cijene i sada 30-ak posto niže od tadašnjih rekorda, istaknuo je Dubravko Mihaljek, analitičar banke za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), koji je jedan od sudionika ekonomske konferencije središnje banke koja se održava u Dubrovniku.

U situacijama u kojima tržište nije pod utjecajem balona, cijene nekretnina formiraju se pod utjecajem mnogih faktora kao što su visine kamatnih stopa, cijene najma, razina dohotka, zaposlenosti, demografskih faktora, inozemne potražnje, investicijskog okruženja i slično. Koristeći se povijesnim podacima o kretanju cijena nekretnina, Mihaljek je pokazao da na cijene nekretnina najviše utječe rast BDP-a (gotovo 1:1), dok rast kamatnih stopa djeluje u obrnutom smjeru. Njemačka je bila jedna od rijetkih europskih država gdje su i nakon 2000. godine, kad se na drugim tržištima počeo stvarati balon, potaknuti kreditnom euforijom, cijene nekretnina godišnje povećavale 2 posto, za razliku od Hrvatske gdje su rasle 10 posto ili baltičkih država za trećinu.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je u razgovoru s novinarima kako ne očekuje da će zemlja moći prihvatiti euro kao službenu valutu sljedećih pet godina. Tek kad se to dogodi i kada prihodi, štednja i dugovi budu u istoj valuti, riješit ćemo se tečajnog rizika.

– Razumijem izvoznike koji traže deprecijaciju kune, svima onima koji nemaju ulazne troškove vezane uz euro naravno da odgovara deprecijacija, ali cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu to ne odgovara i to bi povećalo razinu duga i djelovalo bi prorecesijski – rekao je Vujčić.

>> Pročitajte cijelu presudu Vrhovnog suda u 'slučaju Franak' 

>> Vujčić ne dozvoljava deprecijaciju kune, a u tome ima i potporu Vlade

Komentara 14

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:48 08.06.2015.

Kao da ovaj ista zna. Njemu samo dolaze naredjenja iz centrale koja odreduje kako ce kolonija Hrvatska funkcionirati.

DU
Deleted user
12:43 08.06.2015.

Fiksirati omjer kune i eura može raditi i automatika bez guvernera s 40.000 kn mjesečno!

NE
Neo001
22:53 08.06.2015.

Tečajnom politikom rohatinski pogodovao je samo bankama i uvoznicima. Nama se ništa ne isplati proizvoditi, već biti samo parazit na državnim jaslama. ALI NE MOGU SVI BITI PARAZITI NA DRŽAVNIM JASLAMA, TO JE REZERVIRANO SAMO ZA PARTIJSKU GAMAD.Sada imbecilni šegrt rohatinskog drug vujčić nastavlja djelo svog meštra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije