Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Moje viđenje'

Biskup Košić o izjavi da su na vlasti 'sinovi udabaša': Vlada li demokracija ili jednoumlje?

Vlado Košić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
05.03.2014.
u 16:32

– Je li primjereno da svi moraju isto trubiti u državi i da se nema prava reći kako su ustaške zmije u njedrima ovog naroda, a drugi da su udbaši – upitao je biskup Košić.

Sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et Pax Vlado Košić na predstavljanju izjave te komisije "O potrebi temeljnih suglasnosti i stvarne solidarnosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu" komentirao je i svoju izjavu o tome da "sinovi udbaša i najgorih zločinaca vladaju Hrvatskom".

– To je bila propovijed koja je htjela detektirati probleme u društvu i pozvati prisutne, ali i druge koji se mogu uključiti, na molitvu. Mi smo imali klanjanje pred Presvetlim, pozvali smo sve stranke, a došao je predsjednik samo jedne stranke. Dobro, neke ne možemo očekivati da će se moliti, ali dobro, bili su svi pozvani barem na taj kolokvij poslije – kazao je Košić te dodao kako im se zbog nedolaska ispričala samo predsjednica stranke ORaH Mirela Holy koja je kazala da je taj dan imala obveze u Rijeci.

"To je moje viđenje stvari"

– Imam pravo vidjeti probleme svojim očima. Zašto to ne bih smio reći? Zašto bi to trebao biti razlog za podjelu? Ne znam. Mislim da nije potrebno da se sad ja opravdavam oko toga, to je moje viđenje stvari – rekao je Košić i nastavio s pitanjem: je li primjereno da svi moraju isto misliti?

– Je li primjereno da svi moraju isto trubiti u državi i da se nema prava reći kako su ustaške zmije u njedrima ovog naroda, a drugi da su udbaši. Smije li se različito govoriti i misliti u državi, je li tu vlada demokracija ili je tu jednoumlje koje se nameće svima kao obrazac mišljenja i razgovaranja u našoj zemlji – upitao se Košić.

– Mislim da je to protivno duhu nekakve slobode govora i mišljenja – zaključio je Košić.

"Hrvatska je socijalna država"

Predsjednik Komisije sisački biskup Vlado Košić govoreći o najnovijoj izjavi Komisije Iustitia et Pax u prvom dijelu skreće pozornost na teško socijalno pitanje u RH te daju neke sugestije na temelju socijalnog nauka Crkve i enciklika od pape Lava XIII. do danas.

- Željeli bismo da se tu pronađu temelji oko zajedničkih stavova, na kojem bi se moglo izgraditi socijalno društvo što u konačnici i piše u našem Ustavu, da je Hrvatska socijalna država - rekao je biskup Košić. Govoreći o drugom dijelu izjave, biskup Košić pojasnio je kako je tu riječ o solidarnosti s drugima. Tako se na prvom mjestu spominje Bosna i Hercegovina, ali i Ukrajina. Član Komisije fra Bože Vuleta naglasio je da se u kontekstu strukturnih reformi može reći da se država ipak uključila u ono što su tražili, tj. rješavanje pitanja vezanih uz rad s izradom prijedloga Zakona o radu koji unatoč nesuglasju sindikata i drugih socijalnih partnera prolazi saborsku proceduru. Ne niječući potrebu strukturnih reformi, ne možemo ne vidjeti da one gotovo najčešće pogoduju privatnim interesima novčara, špekulanata i trgovaca, a na štetu su javnog interesa, i na vlastito prava zaposlenika, drži Vuleta. Za današnju sumornu perspektivu u Hrvatskoj odgovorne su sve dosadašnje izvršne i zakonodavne vlasti koje su privatizirale i “pretvarale”, zaduživale Hrvatsku i “liberalizirale” je od njezinih rijetkih bogatstava, rekao je Vuleta.

Upozorio je kako je Vlada odustala od zakona o povremenim poslovima i da bi bilo dobro da se u prijedlogu Zakona o radu ne pojavljuju zlosretne agencije za privremeno zapošljavanje koje trguju zaposlenicima.

>>'Sinovi udbaša i najgorih zločinaca vladaju zemljom i zavode narod'

>>Biskup Košić: Hrvatska vlast nije narodna

Komentara 31

NA
navijala
16:49 05.03.2014.

Hrvatsku vlast postavljaju MI6,pa se tako bahato i ponasaju,jer im ponovo garantiraju pobjedu na "Demokratskim izborima". Unaprijen hvala ne konzumiram. Kosic je onaj kojeg nece slomiti ni MI6 sluge i ulizice.

DU
Deleted user
16:48 05.03.2014.

Dok god istovremeno ne osudimo fasizam,nacizam i komunizam kao zla protiv covjecnosti,nikad necemo na zelenu granu.U Hrvatskoj su samo dopustene partizanske kape,pune ljubavi i mira po Josipovicu a koje su, koje ironije 1991 godine ubijale i rusile moju domovinu Zasto,ZATOZATO jer Hrvatska jos nije osudila komunizam kao zlocince i zlocine tog vremena.E to se zove jednoumlje i zato pozdravljam rijec biskupa Kosica.

LO
Louie
16:43 05.03.2014.

Biskupe Kosic svaka Vam cast. Treba im netko objasniti Samo me cudi tko ih postavi na vlast?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije