Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemoracije

Predsjednica Grabar-Kitarović bez govora i u Jasenovcu i na Bleiburgu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
24.04.2015.
u 15:25

Kriterij o depolitizaciji komemoracija predsjednica će primijeniti i na 70. komemoraciji za sve žrtve Bleiburga i križnih putova

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bez pratnje medija i javnosti odlučila u srijedu posjetiti Spomen-područje Jasenovac, na dan i u vrijeme kada se zbio poznati proboj zatočenika konclogora (22. travnja), iz njezina ureda potvrđuju da neće doći na državnu komemoraciju ove nedjelje, a koju organizira Ministarstvo kulture. Predsjednica će, međutim, na službeno obilježavanje 70. obljetnice proboja zatočenika u Jasenovac poslati izaslanika. S obzirom na to da predsjednica smatra kako ovakve i slične komemoracije – koje primarno traže pijetet i jednostavno odavanje počasti žrtvama – ne treba opterećivati političkim govorima, njezin izaslanik neće se tom prigodom obratiti govorom, nego će samo u njezino položiti vijenac na mjesto koje simbolizira stratište. Na Pantovčaku smatraju da je predsjednica Republike svoju poruku odaslala upisivanjem poruke u knjigu dojmova, a tekst poruke prenijeli su potom svi mediji. Čini se da je procijenjeno kako narušena politička atmosfera u zemlji ne jamči da neće biti politizacije, čak i u ovakvoj prigodi, pa je odlučeno da predsjednica neće držati govore.

Na državnoj komemoraciji pojavit će se i premijer Zoran Milanović, kojemu očito više ne vjeruju da neće i tu izvoditi neki "politički šou". Prije dvije godine ni Milanović nije došao u Jasenovac, nego je poslao izaslanika, ministra Miranda Mrsića. Jednak kriterij o "depolitizaciji komemoracija" predsjednica će primijeniti i kada je u pitanju 70. komemoracija za sve žrtve Bleiburga i križnih putova, sredinom svibnja na bleiburškom polju u Austriji.

Predsjednica je prihvatila pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom nakon što je, u travnju 2012., vladajuća većina dokinula pokroviteljstvo Hrvatskog sabora. K. Grabar-Kitarović, kao pokroviteljica, zaputit će se u Bleiburg na datum održavanja službene komemoracije, no ni tamo neće držati politički govor ni imati politički istup. Položit će, kao što je to učinila i u Jasenovcu, cvijeće u spomen na žrtve. Zanimljivo, na službenoj komemoraciji u Bleiburgu nije se dosad pojavio nijedan predsjednik RH, a Ivo Josipović posjetio je Bleiburg i položio vijence "izvan datuma".

>> Grabar-Kitarović: Bespridržajno osuđujem zločine u Jasenovcu

Komentara 112

Avatar zabadalo5
zabadalo5
16:04 24.04.2015.

Što god napravila, neki će uvijek naći razloge za kritike...

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
16:22 24.04.2015.

Zasto bi Kolinda drzala Govor na Bleiburgu , moraju Karamarko i gospoda nesto raditi .

Avatar PrincipGavrilo
PrincipGavrilo
18:04 24.04.2015.

delminium ja cu nekako izaci na kraj sa srpskim zabludama,ali tesko ces ti sa svojim.I drago mi je da je otac Gavrila Principa bio Hrvat-katolik,ali na zalost,to je jos samo jedna u nizu tvoja zabluda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije