Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nenajavljen posjet

Grabar-Kitarović: Bespridržajno osuđujem zločine u Jasenovcu

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/6
23.04.2015.
u 08:00

Kolinda Grabar-Kitarović termin je izabrala da se poklopi s vremenom proboja logoraša, a u nedjelju je neće biti na komemoraciji

Jasenovac je jučer čekao patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a dočekao hrvatsku predsjednicu. Odnosno, oboje. S time što je dolazak patrijarha Irineja bio očekivan i najavljivan, a dolazak predsjednice iznenadan, tj. obavijen priličnim velom tajnosti i diskrecije.

Izbjegla Milanovića

– Dolazi li nam predsjednica Grabar-Kitarović? Ne, nemamo pojma – rekli su nam telefonom nekoliko minuta prije njezina dolaska iz Spomen-centra Jasenovac, ne znajući da smo od njih udaljeni nekoliko stotina metara i će ih za nekoliko minuta svojim dolaskom demantirati sama predsjednica.

Njezina pratnja neugodno je bila iznenađena nazočnošću naše redakcije, jer ostalih medija nije bilo, pa se očekivalo da će događaj biti izvan njihova dosega. Ali slučaj je, očito, htio drukčije. Zašto je trebalo skrivati predsjedničin posjet Jasenovcu, kad je ondje iza sebe ostavila povijesni trag u knjizi dojmova?

"Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bespridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom", polako je zapisivala predsjednica Grabar-Kitarović, a iz njezine pratnje objasnili su nam da je jučerašnji termin izabrala zato što se proboj logoraša dogodio na jučerašnji dan između 9 i 10 sati. Na upit znači li to da neće doći na državnu komemoraciju u nedjelju, na kojoj će biti premijer Zoran Milanović, dobili smo šutnju. Dakle, predsjednice neće u nedjelju biti u Jasenovcu.

No, ona se jučer, kako je sama zapisala, došla pokloniti žrtvama i iskazati "duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni". "To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom", zapisala je predsjednica, ne želeći jučer davati nikakve dodatne izjave, a o posjetu je nakon objave na našim internetskim stranicama osvanula i službena informacijama na webu Ureda predsjednice.

Broj stradalih zna Bog

Patrijarh srpski Irinej služio je u isto vrijeme (!) liturgiju u jasenovačkoj crkvi zajedno sa 16 episkopa SPC-a.

– Htjeli smo da ovo bude duhovni događaj, da nema politike, premda ćemo biti i u nedjelju na državnoj komemoraciji – objasnili su nam u Eparhiji slavonskoj.

Patrijarh je osudio zločin i rekao da se mora moliti i za žrtve i za zločince jer su žrtve stradale samo zato što su bili Srbi i pravoslavci, a zločinci zato što nisu znali što rade. Rekao je da broj stradalih zna samo Bog, koji će svima biti konačni sudac.

>>Grabar-Kitarović u Jasenovcu: 'Osuđujem zločine koji su se ovdje događali'

>>Kolinda Grabar-Kitarović u Vukovaru. Susrela se i s Tomislavom Josićem

Komentara 49

LE
LeonardS
08:42 23.04.2015.

Da bi nešto hvalio ili osuđiva morao bih znati istinu?????? Ja je neznam

TH
thewasp
11:06 23.04.2015.

Domacim izdajicama i njihovim gostima iz regiona potreban je egzorcist ili neurolog (brain surgeon) za transplantaciju mozgica!!!!

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:08 23.04.2015.

Predsjednica kakvu narod zaslužuje... Bravo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije