Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje plaća

Babić i Topolnjak: Pregovori se ne mogu voditi bez svih ovlaštenih sindikata

ivica babić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.04.2016.
u 13:20

Upitan zašto se nije solidarizirao s ostalim sindikatima, Babić je rekao kako svatko autonomno odlučuje i postupa kako misli da je najpravilnije i jer drži da socijalni dijalog nema alternative.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon razgovora u Banskim dvorima o povećanju osnovice za plaće u javnim službama izjavio je kako su se dogovorili da socijalni dijalog nema alternative i da se ne može voditi bez svih ovlaštenih sindikalnih predstavnika te da će Vladin pregovarački tim pripremiti nacrte prijedloga i protokola o kojima je su razgovarali za sljedeći sastanak.

Kad to bude spremno, sazvat će se sljedeći sastanak, najavio je Babić u izjavi novinarima te dodao da je Vladin pregovarački tim na sebe preuzeo tu obavezu.

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je da su u Vladi izrazili želju i volju da se svi sindikati nađu za pregovaračkim stolom te potvrdio kako će se pokušati osobno i s predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepanom Topolnjakom, koji je danas bio na sastanku, na tome angažirati.

Jasno smo dali do znanja da bez njih nema pregovora, ne želimo ih niti možemo zaobići, istaknuo je Babić.

Upitan zašto se nije solidarizirao s ostalim sindikatima, Babić je rekao kako svatko autonomno odlučuje i postupa kako misli da je najpravilnije i jer drži da socijalni dijalog nema alternative.

Došli smo vidjeti u čemu je nesporazum, rekao je Babić. Ne tražimo ništa više od sporazuma koji su potpisali ovlaštenici Vlade i prema mišljenju pravnih stručnjaka sporazum je pravno neupitan, naglasio je.

Svjesni smo situacije u društvu i gospodarstvu i spremni smo pregovarati o reprogramu i praktično iskazati solidarnost i razumijevanje prema poslodavcu koji je u financijskim poteškoćama, naglasio je Babić. Dogovorili smo da se ubrza dinamika i da se idući sastanak sazove što prije.

Upitan je li spreman na odricanje od 6 posto povećanja, rekao je da žele zajednički kompromisni stav svih osam sindikata, ali da to nikako ne znači odricanje, već eventualno odgodu primjene.

Predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je kako očekuju da Vlada ispoštuje preuzete obveze i da je potpredsjednik Božo Petrov potvrdio da će to iskomunicirati i da će svi sindikati dobiti prijedlog protokola.

Upitan je li bilo govora o 9-satnom radnom vremenu, Topolnjak je rekao kako su to pitanje postavili ministrici uprave Dubravki Jurlini Alibegović koja je rekla da je to bilo osobno mišljenje, ali da to nije i stav Vlade.

Na pregovore o povećanju osnovice za plaće u Vladi u Banske dvore u utorak ujutro stigli su samo predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi tj. dvaju sindikata od ukupno osam iz javnih službi.

Šest sindikata javnih službi - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi – nisu došli jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora.

>> Od osam sindikata iz javnih službi na pregovore došla tek dva

>> Sindikati javnih službi neće doći na pregovore, državni hoće

Komentara 6

MA
Malenkost
15:30 12.04.2016.

Babic? Babic? ah da to je onaj sto ga je Drug Gabric u javnosti prozvao da je jedno oko ozljedio u ratna doba- a on je tvrdio da je to u stvari jedna kongenitalna Amblyopia. Nikad nisam doznao sto se je iz te stvari tu izrodilo. Cudno zar ne nigdje nema Lustracije u HR.

DU
Deleted user
14:37 12.04.2016.

Mogu, kako naslov kaže, kao što g. Babić svoju bertiju ne vodi osobno

WU
wuggibiba
20:19 12.04.2016.

Babic ? Jeli to onaj ? Izgleda da je progledao. Koja muljaza!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije