Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHARLES BILICH

'Vukovarski vodotoranj oduvijek me fascinirao radi svoje ustrajnosti i tvrdoglavosti da se ne sruši'

vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/2
31.07.2016.
u 15:38

Sliku vodotornja započet će u Vukovaru, a završiti u Kninu. Pripremio je i 10.000 grafika za aukciju povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Podno vukovarskog vodotornja danas je australski slikar hrvatskih korijena Charles Billich započeo s crtanjem ulja na platnu na kojem će naslikati ovaj najprepoznatljiviji simbola Domovinskog rata. Billich je prvo nacrtao skicu vodotornja koju će potom prenijeti na platno dimenzija 200 x 130 centimetara.

- Sliku vodotornja započet ću u Vukovaru, a završiti u Kninu. Ulje će biti predstavljeno na aukciji koja će se održati na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Sredstva osigurana na taj način biti će u cijelosti proslijeđena za potrebe obnove vodotornja, rekao je Billich.

Govoreći o svome projektu rekao je i kako ga je vodotornja oduvijek fascinirao radi svoje ustrajnosti i tvrdoglavosti da se ne sruši unatoč tolikom broju rana i pogodaka. Podsjetio je i kako je prije nekoliko godina dolazio u Vukovar s jednim australskim producentom s željom da naprave film o Vukovaru ali da taj projekt za sada nije realiziran.

Uz ulje na platnu Billich je pripremio i 10.000 grafika, dimenzija  50 x 70 centimetara. Od toga broja 5.000 grafika namijenjeno je za Vukovar, a isti toliki broj za Knin. Očekuje kako će grafike kupiti političari, državni dužnosnici, ministri, saborski zastupnici kako bi i na taj način pomogli ova dva grada.

Nakon što je emigrirao u Australiju Billich je stekao svjetsku umjetničku slavu. Njegove slike danas se nalaze u muzeju u Vatikanu, Olimpijskom muzeju u Lausanneu, Muzeju Crvenoga križa u Ženevi, zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, zgradi japanskog parlamenta...

Ključne riječi

Komentara 5

ZA
zagrebstari
15:56 31.07.2016.

Ma nije bio tvrdoglav vodotoranj nego branitelji Vukovara, ali njima nažalost nitko ne pomaže i ne obnavlja njihovo narušeno dostojanstvo.

AP
apolon
16:56 31.07.2016.

Nakon temeljite obnove stajat ce i dalje ljepsi i pregledniji nego sto je bio na ponos Vukovaraca.

Avatar Coldmachine
Coldmachine
19:19 31.07.2016.

Politicki projekt i samopromocija, tajodjer na temu laznog" domoljublja "projekt za isisisavanje para! a u branitelje i gradjane nitko ne ulaze! Raznorazne "humanitarne" udruge u HR su tajo pokrale skupljene pare za bolesnu djecu...treba biti oprezan s ovim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije