Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suspendirani suci ne smiju raditi

Mogu li Bandića suspendirati kao gradonačelnika?

Milan Bandić s istražiteljima PNUSKOK-a izlazi iz zgrade Poglavarstva
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
28.10.2014.
u 17:30

Bariša Gašpar bio je suspendiran šest godina prije nego što je osuđen. Trenutačno su suspendirani Robert Pešutić, Ružica Pavlović Drmačić i Ivo Besjedica, a sudac Ante Unković bio je više od dvije godine dok u srpnju nije oslobođen optužbe...

Suci Županijskog suda u Zagrebu uporno su odbijali djelomično ili potpuno suspendirati županicu Marinu Lovrić Merzel unatoč zahtjevu Ustavnog suda da ispitaju je li moguće zakonom predviđenu “zabranu poslovne aktivnosti” primijeniti i na dužnosnike. Na tumačenju ustavnih sudaca sada bi, u borbi za slobodu, mogao inzistirati gradonačelnik Milan Bandić.

Pravosudni “biser”

Istodobno, suci protiv kojih se vodi kazneni postupak godinama su pod suspenzijom jer to zakon za njih izričito predviđa. Bariša Gašpar bio je suspendiran šest godina prije nego što je osuđen. Trenutačno su suspendirani Robert Pešutić, Ružica Pavlović Drmačić i Ivo Besjedica, a sudac Ante Unković bio je više od dvije godine dok u srpnju nije oslobođen optužbe. Slučaj suca Marina Črnje pravi je “biser” našeg pravosuđa. U siječnju 2015. bit će četiri godine otkad ga je Državno sudbeno vijeće prvi put “privremeno” udaljilo s dužnosti suca Općinskog suda u Krku, a potom su mu svaka tri mjeseca produljivali suspenziju, posljednji put 12. listopada, i sve tako dok god traje suđenje u kojem je jedan od 13 optuženih na čelu s nedostupnim Miroslavom Kutlom.

Suci pod suspenzijom na pola su plaće. A što rade? Ništa, proizlazi iz odgovora koji nam je na upit o sucu Marinu Črnji poslao Anton Hlača, sudac ovlašten za poslove sudske uprave na sudu u Krku.

– Prema odluci Državnog sudbenog vijeća, sudac Marin Črnja ne smije suditi ni obavljati bilo kakve druge poslove u sudu, a slijedom toga ni dolaziti na Općinski sud u Krku kao pravosudni dužnosnik – kaže Hlača.

Koliko to može trajati? Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužnicu zbog gospodarskih zloporaba u kojoj je i sudac Črnja podiglo je 27. prosinca 2006., a presude još nema. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu kažu da je u rujnu odgođena rasprava jer nisu bile ispunjene procesne pretpostavke, a sljedeća je 3. studenoga. S obzirom na predvidive procesne poteškoće sa 13 optuženika do pravomoćnog okončanja mogle bi proteći još godine. Stoga nije naodmet spomenuti da Marin Črnja ima 65 godina, a sudac može biti dok ne navrši 70. Inače, Črnja je 1990. bio ministar rada, boračkih i invalidskih pitanja. Istraga zbog “isisavanja” 23 milijuna kuna iz Tiska pokrenuta je u listopadu 2000. (Črnju terete zbog TV Marijana za oko tri milijuna kuna), a DSV ga je u srpnju 2002. imenovao sucem u Krku. Naravno da mu je trebala potvrda o nekažnjavanju i dobio ju je jer se istraga vodila u Zagrebu, dok je na području Općinskog suda u Rijeci bio čist. I tako je osumnjičenik imenovan sucem, a 11 godina nakon pokretanja istrage ostao je bez imuniteta.

Sudac na pola plaće

Suci su pod suspenzijom jer je neumjesno da sude drugima dok se njima sudi, a zbog presumpcije nevinosti ne može ih se razriješiti. Gradonačelnici Ivica Kirin i Andro Vlahušić, kao i većina ostalih dužnosnika (izuzetak je bio Čehok), nemaju etičkih problema i odrađuju svoj mandat. Zakon ne predviđa suspenziju lokalnih dužnosnika. Prof. dr. sc. Robert Podolnjak rekao je kako treba razmisliti o uvođenju suspenzije za lokalne dužnosnike, ali i upozorio na razumni rok u kojem bi takve procese trebalo završiti. Ako suspendirani sudac bude osuđen, ipak je profitirao s pola plaće za nerad. No, sudac Pero Miloglav zbog afere Vrtovi sunca pod suspenzijom je bio više od tri godine dok u listopadu 2013. nije pravomoćno oslobođen.

– Ponudili smo Ministarstvu pravosuđa mirno rješenje spora, što je preduvjet za eventualno utuženje, i pristali su nadoknaditi razliku u plaćama i doprinosima do punog iznosa plaće suca. Riječ je o više od pola milijuna kuna – kaže odvjetnik mr. sc. Rajko Mlinarić, napominjući da je Miloglav optužen temeljem prisluškivanja, ali se optužba pokazala neutemeljenom.

Mlinarić je zastupao i prisluškivanog bivšeg suca Ivicu Pezu, ali je to Vrhovni sud ocijenio nezakonitim, pa je postupak obustavljen, za razliku od slučaja Miloglav.

Slučaj Miloglav obeshrabrujući je argument za suspenziju dužnosnika, ali još uvijek jeftiniji jer, da je bio zatvoren, poput Bandića ili Lovrić Merzel, uz punu plaću, nakon oslobađajuće presude imao bi pravo i na naknadu zbog pritvaranja. O ljudskim pravima da i ne govorimo.

>>'Neobičan je i nezgodan tajming uhićenja Milana Bandića'

>>Bandić će radije ostati u pritvoru, nego se odreći mjesta gradonačelnika

Komentara 27

Avatar davcro
davcro
17:54 28.10.2014.

Radničko dioničarstvo RADNIČKO SAMOUPRAVLJANJE za istinsku demokraciju

Avatar mg940
mg940
18:02 28.10.2014.

zakaj ga ne vrate već jemput, on je jedan jedini koji ne mažnjava, i valjda ga zato 15 let ganjaju, a sad mu njihovi sateliti i potrčkala pakiraju

PA
pagora23
18:16 28.10.2014.

Ne mogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije