Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.06.2014. u 14:05

Samovojska nudi neki poseban pogled na nogomet s kojim se ne morate uvijek slagati, ali je uvijek, to mu i rijetki kritičari priznaju, zanimljiv i poticajan

Kao nogometni laik dosta dugo sam bio pristalica nogometne filozofije Miroslava Ćire Blaževića. Njegova nogometna znanost, ako sam je dobro shvatio, počiva prije svega na motivaciji, odnosno galvanizaciji “sinova” nogometaša. Taj psihološko-motivatorski pravac, koji kolokvijalno možemo nazvati ćirologija, temelji se na nekoliko recentnih priručnika iz psihologije i vještog korištenja klasičnih balkanskih motivacijskih vještina od onih “dragi sine” pa sve do prostačenja koje ne trpi koliko-toliko pristojan novinarski tekst.

Vjerojatno nikada ne bih doveo u pitanje Ćirinu dogmu da se među osebujnim nogometnim svatima u udarnim TV emisijama nije počeo pojavljivati kolega Anton Samovojska koji svoje analitičarske vrhunce dostiže ovih dana na HTV-ovoj Brazuki. Samovojska i već pomalo umorni Robert Prosinečki ove su subote komentirali dva južnoamerička derbija između Brazila i Čilea te Kolumbije i Urugvaja. Samovojska znanstveno hladno secira prikazani nogomet kao da je riječ o novom otkriću iz fizike koje će dovesti u pitanje Einsteinovu teoriju relativnosti. Najzanimljivije je to što njegov znanstveni i hladni jezik drži gledatelja prikovanog za ekran gotovo jednako kao briljantna igra kolumbijskog fantazista Jamesa Rodrigueza. Samovojska nudi neki poseban pogled na nogomet s kojim se ne morate uvijek slagati, ali je uvijek, to mu i rijetki kritičari priznaju, zanimljiv i poticajan. Ako je Ćiro Blažević “trener svih trenera”, onda je Vojska, kako ga intimno oslovljava Prosinečki, “analitičar svih nogometnih analitičara”.     

Plus

        HTV, Dnevnik 3. Zanimljiv razgovor Siniše Kovačića s predsjednikom hrvatskih pčelara. Saznali smo zašto je opasan divovski azijski stršljen te zašto ove godine nema meda.     

Minus

        HTV, Dnevnik. Obilježavanje stote godišnjice Sarajevskog atentata. Premalo je bilo riječi o velikim svjetskim geopolitičkim igrama koje se danas odigravaju u i oko Sarajeva.  

>> Milanović i Karamarko trebali otići u Belgiju da bi radili zajedno  

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
15:42 30.06.2014.

Točno, gospodin Samovojska vrlo smireno, zanimljivo i realno komentira utakmice. Osobno je dugo igrao nogomet, očito je da poznaje i voli taj sport.

DU
Deleted user
15:57 30.06.2014.

...od Samovojske je u studiju lošiji jedino Žuti, kojeg sam volio kao majstora na terenu, ali se pokazao totalnim nepismenjakom i nevjerojatnim frazerom po pitanju nogometa! Toliko "wiki" podataka A.S., činjenica i (pogrešnih) analiza da od „šume ne vidiš stablo“, toliko krivih procjena, nepoznavanja taktičkih zamisli... Zaista, barem da ga / ih manje ima; i griješaka i totalno negledljive verbalne hiperprodukcije „pričam ti priču“ bilo bi manje. Ma samo jedna crtica: Julio Cesar - najslabija karika u brazilskoj repki; čovjek obranama penala odvede Brazil dalje, P.S. Zanimljivo bi bilo poslije tekme pogledati sažetak uvodnog im komentiranja.

MT
mladen.turcic
05:44 01.07.2014.

zanima me da li se bavio velkim nogometom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije