Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.01.2011. u 10:20

Politička vegeta iz RH nepoželjna za bljutavi koalicijski lonac koji spravljaju u Sarajevu

Ahmet Davutoglu - Turska, Carl Bildt - Švedska, Miguel Angel Moratinos - Španjolska, Sergej Lavrov - Rusija, Philip Gordon - SAD, Jean-David Levitte - Francuska, Vojislav Koštunica - Srbija, Boris Tadić - Srbija, Stipe Mesić - Hrvatska... samo je dio iz bogate plejade ministara, predsjednika, premijera iz Europe i svijeta koji su se s prijedlozima svojih vlada, inicijativama i izjavama miješali u posljednje dvije-tri godine u unutarnje stvari BiH.

Ako im se pridruže imena starih dužnosnika, od kojih je dobar dio završio u mirovini, ili u grobu, broj dužnosnika koji su na različite načine moderirali pitanjem unutarnjeg ustroja BiH, međunarodno priznate države, ne bi mogao stati na cijelu jednu stranicu, a kamoli u ovaj novinski stupac. U hiperinflaciji stavova, inicijativa i mišljenja koji se već godinama iz različitih centara distribuira - kroz politički eter nesavršene daytonske tvorevine, bilo je kompromisnih rješenja, a još više gluposti, provokacija... Kad bi se sad analizirala tko se u novijoj povijesti svojim službenim i neslužbenim izjavama miješao u unutarnje stvari BiH, titulu prve političke Vegete odnio bi bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

“Hrvatska je jamac Daytonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, RS bi odmah morala nestati i zato bih vojno prekinuo koridor u Posavini” - Mesićeva je nepotrebna izjava dana na kraju mandata, koja - među najizravnijim miješanjem u unutarnje stvari BiH - nosi prvo mjesto u međunarodnoj ligi političkih miješanja u unutarnje stvari BiH. Prošlogodišnja izjava turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, koji je iz Sarajeva poručio da će svojim jačim utjecajem na BiH ojačati neootomansko naslijeđe na Balkanu, spada u prvorazrednu političku provokaciju. Ovakvih ili sličnih konstrukcija ima puno, ali je prostor za njihovo iznošenje mali.

Vojna intervencija, poziv na obnovu otomanskog naslijeđa, nije se našao na udaru sarajevskih medija i tamošnjih centara političke moći, kao što je posljednja zajednička, potpisima i žigovima ovjerena izjava predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor. Rečenica u kojoj hrvatski predsjednički dvojac konstatira da se vlast u BiH ni na jednoj razini ne formira bez onih predstavnika čiji se legitimitet ostvaruje iskazivanjem većinske političke volje pripadnika konstitutivnog naroda iz čijih redova dolazi (čitaj HDZ BiH i HDZ 1990), u Sarajevu je, kroz politički angažirane medije, protumačen novom agresijom na BiH, političkom herezom i miješanjem u unutarnje stvari BiH. Do jučer prihvatljiv predsjednik Josipović, o čijim su potezima isti mediji pisali hvalospjeve, proglašen je personom koja se ne smije miješati u političku splačinu koju ovih dana priprema koalicija predvođena SDP-om. Dodavanjem političke Vegete iz RH u bljutavi politički lonac koji ključa u Sarajevu, opisano je kao novo miješanje u unutarnje stvari BiH. Iako je recept Josipović-Kosor diplomatski odmjeren, politički probavljiv, jedan sastojak u njemu angažirane novinare i njihove političke mentore - ipak smeta. To su dva HDZ-a, a s njima i većina hrvatskih glasača. Bujrum Lagumdžija!

Ključne riječi

Komentara 2

KI
kitikat
11:54 19.01.2011.

interesantno

GR
Gradinar
12:01 23.01.2011.

Našao bi Lagumdžija drugoga bijednika, da nema ovih u HSP-u i Lijanovića, jer to je odavno zacrtana politika koja nema skrupula, ali, teško se čovjeku ne upitati što je tim kretenima i kolika je uistinu vrijednost njihovih jadnih interesa, kada stavljaju na kocku u prilično prijelomnom trenutku, budućnost svoga naroda i nude alibi za njegovo potpuno potčinjavanje. Ne znam, shvaćaju li da postoje trenutci kada se ničim ne smije ugorziti povijesni pravac, i, kada mogu svojim postupcima za sva vremena obiljkežiti i svoju djecu. To ne mogu razlučiti očito sami, a nije mi jasno može li im i ima li im tko to reći. Zar tržište kobasica toliko vrijedi!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?