Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2011. u 12:00

Lombardi je kazao da se Vatikan neće miješati u stvari koje se tiču presude generalima

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nije htio u razgovoru za katolički tjednik Famiglia Cristiana odgovarati na pitanja vezana uz generala Antu Gotovinu. Autor intervjua (koji je dobio pisanim putem, dakle nije pravi razgovor) Alberto Bobbio drži kako Hrvatska ima teškoća u “poravnavanju računa sa svojom memorijom, pa i onom iz nedavnog rata”. Iznosi se kako je osuda Gotovine na 24 godine zatvora izazvala prosvjede Zagreba, pa i hrvatske Katoličke crkve. Komisija “Iustitia et pax” Hrvatske biskupske konferencije presudu Haaškog suda ocijenila je “političkom”, a Hrvati su “prosvjedovali protiv Europske unije”.

Katolički tjednik procjenjuje kako je presuda Gotovini zapravo bila “teški politički sud o vladi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, optuženoga da je s Miloševićem planirao podijeliti Bosnu”. Isti autor u mjesečniku za kulturu i religiju “Jesus” piše da će putovanje Benedikta XVI. u Hrvatsku biti jako osjetljivo jer će se sučeliti i s dijelom pučanstva koje se protivi EU i koje Gotovinu smatra herojem jer je u Oluji oslobodio dio okupirane države. Komisija “Iustitia et pax” HBK, prenosi list, istaknula je da je bila obveza osloboditi dijelove Hrvatske pod srpskom okupacijom te da se “zločini ne mogu negirati”, ali su njih počinili “pojedinci” pa bi trebalo procesuirati pojedine osobe, a ne “birati optuženike na temelju politike”.

Iz tih citata autor teksta u mjesečniku “Jesus” zaključuje kako “i za Crkvu, dakle, Gotovina ostaje herojem jer nije materijalno počinio nijedan zločin”. Benedikt XVI. dolazi na “užareno” tlo Hrvatske. Ići će i moliti na grob kardinala Stepinca, kojega bi Hrvati htjeli vidjeti proglašenim svecem, a to raspoloženje papi će prenijeti hrvatski biskupi. I Stepinac je heroj za Hrvate i sada “postoji opasnost da njegovom liku bude pridružen i onaj Gotovine, obojica heroja opasnog nacionalističkog skretanja u državi”, piše “Jesus” i dodaje kako se vatikanska diplomacija pribojava da bi Benedikt XVI. mogao biti “odvučen na protueuropski teren, a koji je jako daleko od stajališta Svete Stolice prema ulozi EU”.

Zagreb bi trebao “prihvatiti operaciju čišćenja memorije, a od ponekog ‘mea culpa’ ne bi se trebala isključiti ni Hrvatska crkva”, zaključuje list. Na brifingu šefa vatikanskog Ureda za tisak oca Federica Lombardija za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici pokrenuto je i pitanje reakcije Hrvata na presudu Gotovini i kako se na to gleda u Vatikanu. Lombardi je odgovorio da dio hrvatskog pučanstva drži neopravdanom presudu Gotovini te da se Vatikan ne miješa u te stvari.

Papa će, vjerojatno, govoriti o Europi i njezinim kršćanskim korijenima. Uostalom, to je već govorio u travnju ove godine novom hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici Filipu Vučaku. – Hrvatska će se potpuno i brzo integrirati u EU. Sveta Stolica izražava pohvale kada se europska obitelj upotpunjuje i prima države koje povijesno čine njezin dio – rekao je Benedikt XVI. Bilo bi, u najmanju ruku, ružno uključivati papu u neke protueuropske ili raspre protiv Haaškoga suda. Nemojte vući papu za rukav i nemojte postavljati sebi ili drugima političke etikete na osnovi toga tko će ili neće i na kojem mjestu slušati riječi poglavara Katoličke crkve.

Komentara 4

AN
ana
16:23 02.06.2011.

Uopće ne treba čuditi reagiranje srpskog naroda u vezi uhićenja Ratka Mladića, kad katolički novinari u ovakvom svjetlu gledaju na noviju hrvatsku povijest. Ima li u ovoj državi službi kojima je zadatak raditi na promociji istine o Hrvatskoj?

KU
kumajela
23:45 02.06.2011.

ANTIKRIST je tu. Sad će se pokazati što je s Papom.

CI
cicibela
15:12 03.06.2011.

Benedikt XVI djeluje kao reklamna globalistička agencija koja dolazi pumpati kampanju za ulazak Hrvatske u EU. Licemjerno poistovjećuje Europu s diktatorskom, birokratskom tvorevinom iz Brussela. Paradoksalno i neshvatljivo je njegovo slizavanje s EU koja u svom Ustavu ne priznaje kršćanskeke korijene Europe. Čudni su putovi Gospodnji, a đavolji još čudniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?