Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANET POLITIKE

Haiderova 'simpatična obitelj'

19.06.2008.
u 15:59

U hrvatski zahtjev za izručenje Milivoja Ašnera, kojega sumnjiče da je kao šef policije u Požegi za vrijeme Drugog svjetskog rata počinio zločine protiv čovječnosti i koji sada živi u austrijskom Klagenfurtu, dogodilo se što se nije trebalo dogoditi:

Naime, u slučaj se umiješao kontroverzni koruški zemaljski poglavar i poznati desničarski vođa Jörg Haider, nazvavši Ašnerove “simpatičnom obitelji”. Dakako, prigovorila mu je lijeva oporba, odnosno glasnogovornik koruških socijalista, koji je, aludirajući valjda na istoimeni film, Ašnerove nazvao “strašno simpatičnom obitelji”. Dvojbeno je hoće li ovaj prigovor lijeve oporbe pomoći da se hrvatski zahtjev za izručenje Ašnera, osumnjičenog za zločine, realizira i cijeli slučaj privede kraju.

Osim toga, socijalisti u Koruškoj ionako neprestano gube izbore od desničarskog vođe Haidera. Oglasio se istodobno i predsjednik koruških sudaca Herrnhofer, odbivši izručenje Ašnera i poučivši pritom novinare da “Austrija nije Guantanamo”. Tako je intervencijom dopredsjednika Društva koruških sudaca Manfreda Herrnhofera slučaj Ašner, na žalost, ostao u okvirima tamošnje “obitelji”, što bi samo moglo štetiti Austriji, jer je poznato da koruški desničarski vođa brani nacizam.

Haider je politiku zapošljavanja u Trećem Reichu nazvao jednom od najboljih na svijetu, dok pripadnike nacističkih postrojbi redovito nastoji ekskulpirati tvrdeći da su oni samo obavljali svoju dužnost. Ta je Haiderova propagandna krilatica u negativnom kontekstu obišla svijet za vrijeme afere Waldheim 1986. godine. Nije potrebno posebno naglašavati da je Austriju baš zbog Haiderovog ulaska u vladu 2000. godine Europska unija kaznila sankcijama, koje su potrajale gotovo dvije godine i štetile ugledu zemlje.

S druge strane, izručenje Ašnera traže Efraim Zuroff i Centar Simon Wiesenthal. Na listi traženih ratnih zločinaca “Posljednja prilika” na prvom se mjestu nalazi danas 91-godišnji Austrijanac dr. Aribert Heim, zvan “doktor smrt” iz koncentracijskog logora Mauthausen, koji je kao liječnik, poput Mengelea, usmrćivao zatočenike, dok je Daruvarac Ašner odmah na trećem mjestu.

Centar Simon Wiesenthal u nekoliko je navrata kritizirao Austriju da ništa ne radi na hvatanju i izručenju nacističkih ratnih zločinaca. Na primjer, Hitlerov Gauleiter Štajerske za vrijeme Drugog svjetskog rata, Siegfried Ueberreiter, kao i Gauleiter Gradišća Tobias Portschy, nikada nisu procesuirani i umrli su kao ugledni građani. Denacifikacija i lustracija temelji su EU i Hrvatska bi i dalje trebala od Austrije tražiti Ašnerovo izručenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?