Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.09.2010. u 12:00

Obrane hrvatskih generala u haaškoj su sudnici dobrano pomele tužiteljsku stranu

Što kažeš, koliko će dobiti, hoće li koga osloboditi... tko će dobiti najviše, a koga će osloboditi... hoće li Gotovina dobiti pet godina, pa onda odmah ide na slobodu, što misliš? Tako me bombardiraju ovih dana znanci i prijatelji i traže od mene odgovor koji im ne mogu dati. Neću i ne želim nagađati, kako bih znao kakve će biti presude – odgovaram im.

– Ma, sigurno se nešto šuška, imaš kakve signale, daj onako objektivno, ne daju se ti dragi, ali iritantni ljudi?! Živciraju me, a i ja njih. Objektivno? Što to znači? Da budem objektivan ja, koji godinama pratim suđenja našim generalima, ili da se stavim u objektiv haaških sudaca, pa da procijenim koliko ću “razrezati” Gotovini, koliko Markaču, a koliko Čermaku?

Sve su to očekivane dvojbe. Jasno da nas sve zanima, sada kad je suđenje koje je trajalo dvije i pol godine gotovo, kada će i kolike biti presude. Nestrpljivost je razumljiva jer Gotovina je već u pritvoru u Scheveningenu gotovo pet godina (bit će godišnjica 7. na 8. prosinca), a Markač i Čermak “skupili” su već po tri godine tamnice. Objektivan se može biti, kako ne, ali u nekim sređenim pravosudnim sustavima. Može li se biti objektivan u slučaju Haaškog suda? Jake su tu predrasude.

Za neke je to vrhunac svjetske pravde (manjina), za druge izmišljen sud koji je postavljen kako bi razvodnio i ujednačio krivnju svih u “regiji” za rat iz devedesetih (većina). Kad bi bilo točno ono prvo, rekao bih, “objektivno”, nema teorije da bi optuženi dobili drakonske kazne. Udruženi zločinački pothvat, kao bastard koji haaški tužitelji tako rado rabe (81 posto haaških optužnica podignuto je na temelju te teze) apsolutno je pao, samljele su ga sve tri obrane i “objektivno”, hrvatski generali morali bi dobiti, ili oslobađajuće, ili znatno manje, one drugorazredne kazne zbog eventualne zapovjedne odgovornosti.

A to nisu one od 20 i više, nego one od 5 do 10 godina. No ako je točna ona druga varijanta, da je Sud tek produžena ruka moćnika, koji bi željeli da i Hrvati dobiju “packe”, “objektivno” je moguće da netko od optuženih generala dobije i drakonsku kaznu. A što ako je istina u sredini? Je li objektivan sud koji, recimo, nije odlučio podignuti optužnice protiv nalogodavaca uništenja Vukovara? Ili sud koji broji svaku (od 13) ispaljenih granata na “veći grad Gračac”, a ne broji ni jednu ispaljenu na Osijek, Karlovac, Slavonski Brod, Gospić...? I ima li s tim veze sudsko vijeće koje sudi našim generalima? Inače, točno, izgledalo je to ovih dana moćno.

Obrane hrvatskih generala u haaškoj su sudnici, na kraju suđenja, dok su se izvodile tzv. završne riječi, dobrano pomele tužiteljsku stranu. I to ne samo stoga što su obrane hrvatskih generala bile dobre, a tužiteljski tim “sklepan zbrda-zdola”, nego i objektivno argumenti obrane zvuče logično i razumno. No je li to ili veliki optimizam braniteljskih timova dovoljno za zadovoljstvo. Nije. Još nije gotovo. A neće biti ni onda kada sudsko vijeće, za nekoliko mjeseci (i to nije sigurno), odreže prvostupanjske presude generalima. Prvostupanjske, osuđujuće, znaju se pretvoriti u manje ili oslobađajuće, drugostupanjske. Samo što to, u međuvremenu, traje još od godinu do dvije.

Komentara 49

DU
Deleted user
12:35 03.09.2010.

Golem hendikep Gotovine je što ima ne samo karizmu (zbog čega su mu par puta otvoreno napakostili i iz samog stožera HV i zato je i parkiran na mjesto gl. inspektora HV) nego i bojnu učinkovitost. Naime, u jednom momentu su u ljeto 95. njegove postrojbe zb. podr. Split pomicale frontu i par desetaka km na dan, a pred tim učinkom i američki i ruski generali skidaju kapu dolje. Uostalom, tko meni ne vjeruje nek se prisjeti da je Gotovina izbio na 27 km od Banja Luke i da je HE Bročac pala u hrv. ruke, zar ne? Uspjeh se ne oprašta! Zato će gen. Gotovina nastradati jer je idealan kandidat za to - dovoljno je sredovječan da mu se može \"nakačiti\" dugogodišnja kazna i dovoljno ima u sebi fame da se preko njega može poslati poruka cijelom hrv. narodu - što o uspjesima u toj operaciji misli britanski MI-6, primjerice... Same optužbe su pak većim dijelom smiješne jer što znači prekomjerno granatiranje Knina kad je grad oslobođen u nepunih 40 sati s par desetaka granata koje su podbačene/prebačene, a sve ostale grupirane po vojnim ciljevima u gradu i to via bespilotna letjelica HV jer HV nije imala streljiva nego za 5-7 dana rata i svaka granata se nabavljala na crnom tržištu. S druge strane, ima sud slučaj Vukovara oko kojeg je ostvarena najveća koncentracija topništva u Europi nakon Staljingrada i gdje je u duplom obruču oko grada bilo jedno art. oruđe kalibra većeg od 80 mm na svakih 300 m i grad je sustavno razaran 100-ak dana ritmom par tisuća projektila dnevno. Znači, ne samo da je grad nalikovao na Hiroshimu nakon topničkih udara JNA nego je i koncentracija oružja oko grada bila zastrašujuća i potrošnja municije impozantna. I što bi - nije se nitko sjetio \"nakačiti\" tu točku optužnice u sudu u Den Haagu JNA generalima nego se Gotovini pokušava dokazati nešto što se u stvarnosti nije ni zbilo (eno očuvanog grada na snimkama stranih TV kuća čiji kamermani ušli u grad 5.8. zajedno s HV) i još cijelu državu RH ispresirati s nekim topničkim dnevnicima gdje je kao bilo zapisano da je grad na popisu za uništavanje. A s čime? Gdje je bila zaliha streljiva kad sud slijep na činjenicu da topništvo ne vodi dnevnike kao djevojke propupale u pubertetu...

DD
DDUVNJAK
13:10 03.09.2010.

Nije. Još nije gotovo. A neće biti ni onda kada sudsko vijeće, za nekoliko mjeseci (i to nije sigurno), odreže prvostupanjske presude generalima. Prvostupanjske, osuđujuće, znaju se pretvoriti u manje ili oslobađajuće, drugostupanjske. Samo što to, u međuvremenu, traje još od godinu do dvije. ----------------- Sud u Haagu mogao je biti bilo koji sud. Da se sudilo u Hrvatskoj naša politička služinčad bi se potrudila da sadomazohističkom sudskim performansom bude još uvjerljivija od nalogodavca. Hrvatski je narod je slobodnom voljom skoro plebiscitarno podržao ovu politiku prodaje generala , ZERPA , ponosa.... U tome je tragedija svega ovoga. Nijedan pametan čovjek ne će više krv liti za ovo moralno ništavilo. Sad će nas svi šutnuti nogom kao drek na putu.

TA
tararira
20:48 09.09.2010.

haaski sud je stvoren da se osramoti hrvate, pa ondak, pa makar odvjetnici nasih generala su porazili tuziteljstvo u najmanju ruku taj cirkus-sud ce osuditi nase generale na godine zatvora sto su vec izvrsili u hagg-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?