Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Grožđe zri, berba se približava

23. rujna 2005. u 15:19 6 prikaza
357355.jpg
Foto: import

Pučki duh prati zbivanja u prirodi i kroz stoljeća im prilagođava i svetkovine, blagdane. Posebice su poznati i popularni vinski sveci, Martinje slave obilato i oni koji s vinogradom i lozom nemaju nikakve veze. No, zato su slikoviti i simpatičniji oni vinski sveci koji su dobili ulogu zaštitnika vinograda i loze, staratelja o njima. U kontinentalnoj je Hrvatskoj sve popularnije Vincekovo ili Vinkovo koje u siječnju obilježava početak vinogradarske godine i prvih radova u vinogradima, kada se oni obredno i prvi put pohode - makar još snijega bilo do koljena.

Proljetno Urbanovo su posebno prigrlili Međimurci kojeg već počinju ispravno koristiti i kao turistički mamac. Za Ivanje Zelinci desetljećima priređuju svoju vinsku izložbu, a ususret jeseni Miholje obilježavaju berbe. Iako se čini da je ljeto oskudno vinskim svecima, nije tako, samo taj svetak nije tako popularan kao ostali. Riječ je o Bartolovu, 24. kolovoza kada se u vinograde postavljaju klopoci, posebne naprave koje gonjene vjetrom proizvode buku koja tjera čvorke i druge ptice. Sveti Bartol nadnevak je koji se poklapa s prirodnim procesima, loza naime tada počinje fiziološku fazu zriobe, javlja se tzv. šara pa napasnike doista valja otjerati od sve slasnijih boba.

Običaj je da se za taj posao u pomoć pozove i društvo, koje se zabavlja uz slasne zalogaje i, dakako, vino - jer valja otprazniti bačve za novu, skoru berbu. Da se taj ipak sve rjeđi običaj ne zatre brine se i poznati samoborski vinar i ugostitelj Marijan Žganjer, u čijem se vinogradu na Gregorića bregu tradicionalno okupljaju prijatelji i kolege i pomažu mu postaviti klopotec. A on ih zauzvrat časti uhodanim jelovnikom i svojom biranom kapljicom - ovoga puta bila su to županijska zlata, graševina, cabernet sauvignon, i neodoljivi chardonnay. Svojedobno je i Stjepan Jarec u zelinskom kraju počeo Bartolovo obilježavati za širu publiku, no sada je to postao samo obiteljski svetak.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom