Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2015. u 12:40

Premijer je potpuno instrumentalizirao vanjsku politiku za svoju predizbornu kampanju. Optužuje i predsjednicu da podržava politiku “bodljikave žice”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bolje se postavila u migrantskoj krizi, koja polako rastače Europsku uniju, od njemačke kancelarke Angele Merkel. To bi trebala prihvatiti i lijeva domoljubna politička scena predvođena premijerom Zoranom Milanovićem, a ne kontinuirano prekomjerno granatirati šeficu države čak i onda kada za to ne postoji nikakav povod. Pogotovo je neprihvatljivo kada neki ministri iskrivljuju činjenice samo da bi mogli ocrniti predsjednicu jer misle da tako mogu homogenizirati biračko tijelo.

K. Grabar-Kitarović stavljena je na lomaču samo zato što je u prihvatnom centru u Opatovcu postavila nekoliko zanimljivih pitanja migrantima. Siguran sam da bi slična pitanja postavila i većina građana da se nađu u sličnoj prilici. Ne vidim ništa skandalozno u tome što je šefica države, koja je otvorena srca prihvatila nesretnike, pitala migrante jesu li oženjeni, gdje im je obitelj, kamo idu i zašto napuštaju svoju zemlju. Tim više jer izbjeglice iz Sirije uopće nisu u većini. Sasvim je razumljivo da migranti žele iz svoje bijede doći u Europu, ali je neshvatljivo ponašanje većeg dijela naše političke elite koja je zaboravila da ima mandat da se prije svega brine o interesima hrvatskih građana. Normalno je da svaki građanin EU pokazuje dokumente kada to od njega zatraži policija, ali je skandalozno ako netko traži da migranti organizirano i kontrolirano ulaze u državu.

Što reći o ministru policije Ranku Ostojiću koji je izjavio da se predsjednica grli s četničkim vojvodom. Pritom je mislio na kurtoazni susret Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u New Yorku na primanju koje je organizirala Angela Merkel. Ostojić je eventualno mogao kritizirati srbijanskog predsjednika jer je, koliko se moglo vidjeti na snimci, prekršio diplomatski protokol i prilično nediplomatski započeo komunikaciju. Pa kako to Ostojić može nazvati međusobnim grljenjem?

Premijer Milanović je potpuno instrumentalizirao vanjsku politiku za svoju predizbornu kampanju. Optužuje mađarskog premijera za žicu kao da je Viktor Orbán oduzeo slobodu migrantima. Pritom perfidno u cijelu priču uvlači i hrvatsku predsjednicu tvrdeći da ona podržava politiku “bodljikave žice”, što je vrlo otvorena asocijacija na svakovrsne logore. Mađarska metoda nije nešto što bi s veseljem trebala raditi demokratska država, ali, nažalost, u sadašnjem odnosu snaga država nema previše izbora. Nije problem samo Mađarska, nego i cijela Višegradska skupina koju uz naše susjede čine Češka, Slovačka i Poljska. Umjesto da odgovori na pitanje svih pitanja, zašto naša država ne štiti svoje granice, Milanović i Vlada bezrazložno i isforsirano napadaju ugledne srednjoeuropske zemlje što žele podržati Mađarsku.

Njemačku kancelarku Angelu Merkel ozbiljno kritiziraju i njezini koalicijski partneri, ali Vlada RH ne usudi se na takvo što ni pomisliti. A trebala bi. Njemačka je najveća i najmoćnija država u EU, ali ne može sama kreirati useljeničku politiku. Migranti koji završe u Njemačkoj postat će građani EU. Stoga Hrvatska nije riješila problem ako migrante propušta s obrazloženjem da je tako rekla “Mutti Angela”. Tim više što ova milenijska kriza neće prestati nego će se useljavanje u EU nastaviti. Nisu daleko od istine oni koji predviđaju da će se i ostali u EU prije ili kasnije poslužiti metodama Viktora Orbána. Samo se granica neće štititi žicom, nego ogradom. Poanta je u tome da se migranti neće moći šetati bez kontrole. Takvu je granicu i Milanović već uspostavio na Prevlaci.

>> Ne bi bilo dobro kada bi HDZ i desnica tražili problem samo u Bobanu

>> Ispada da 
bi Milanović, 
ako treba, zbog Hrvatske izgorio na lomači

Komentara 7

KU
Kuburamile
12:51 15.10.2015.

Draga žica našem Miletu...

KU
Kuburamile
12:51 15.10.2015.

Voli Mile žicu....

LO
lokun
12:53 15.10.2015.

Brzo ce partija u prostor ograđen živom, za silne krade Trebat ce odgovarati. Ograđeni prostor u Remetincu ceka nove stanare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije