Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE Nesiguran socijalni položaj u Hrvatskoj

Građani izgubili 16 milijarda kuna

Mladen Vedriš
Foto: Boris Ščitar
23.10.2008.
u 20:16

Socijalni položaj velikog broja građana vrlo je nesiguran, svjedoči to umanjenje njihove financijske imovine u pola godine za 16 milijarda kuna, istaknuto je na XV. međunarodnome znanstvenom skupu “Ekonomska politika – inflacija jučer, danas, sutra”.

- Od 106 milijarda, kolika je bila financijska imovina stanovništva sredinom godine, pola je visokorizična i kratkoročna imovina. Za poboljšanje socijalne sigurnosti trebalo bi poduzeti niz mjera - sažetak je istraživanja ekonomskog analitičara Vladimira Miletića. Mladen Vedriš iznio je podatke o troškovima krize.
– Kriza u SAD-u već sada stoji 10 posto američkog BDP-a, a ona u EU 10-ak posto europskoga BDP-a – istaknuo je Vedriš. Pokrovitelj znanstvenog skupa predsjednik RH Stjepan Mesić podsjetio je kako su izvršna i monetarna vlast prekasno reagirale na krizu u SAD-u, unatoč njegovim upozorenjima da će se ona preliti i na Hrvatsku.

– Rast inflacije u Hrvatskoj nije samo posljedica uvezene inflacije. Inflacija je kao dijabetes, na početku ništa ne boli, ali razara vitalne organe i ne može se izliječiti. Nismo u recesiji, ali ne smijemo zatvarati oči i biti zadovoljni sadašnjim stanjem. I izvršna i monetarna vlast i sve relevantne institucije moraju biti svjesni situacije – rekao je Mesić.

Guste Santini upozorava kako u idućoj godini očekuje gospodarski rast ispod 2,5 posto, daleko manje od procjena. Dugoročna aprecijacija tečaja, zaključeno je, vodila bi povećanju gospodarske aktivnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?