Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MADE IN ISTRA U Smoljancima su supruzi Moll, vrativši se iz Švicarske, kupili stogodišnju kuću i u njoj uredili luksuznu ponudu sve popularnijeg i unosnijeg seoskog turizma

Gosti kuhaju ono što uberu u vrtu

287698.jpg
import
23.09.2005.
u 14:19

Prekrasno! Samo će tom riječju posjetitelj moći opisati prve dojmove za posjeta Stanciji 1904 u srcu Istre. U selu Smoljanci, 15 kilometara od Pule, blizu znamenitoga Svetvinčenta, Draženka i i Rolf Moll, u preuređenoj staroj tipičnoj istarskoj kući iz 1904. godine, otvorili su raskošan objekt agroturizma. Draženka je Zagrepčanka koja se sa suprugom Rolfom, uspješnim poduzetnikom, inženjerom građevinarstva, vratila 1998. u Hrvatsku. No, ne u Zagreb, kako se nadala ta nekadašnja novinarka na Radio Zagrebu, nego u Barbarigu, gdje je kao djevojka imala stan.

Domjenak za selo
Suprug je, naime, odlučio negdje na obali podići njihov novi dom. Dugo su tražili, uglavnom u Istri, pregledali su više od tisuću objekata, bili su čak i u Dalmaciji. Za jednog takvog putovanja Rolf je s ceste ugledao to imanje i odluka je odmah pala. Kupili su ga 1999., čak osam mjeseci sređivali su "papire".

Pozvali su na domjenak cijelo selo 69 kuća sa 170 stanovnika i objasnili im svoje namjere. Staru zgradu i okolne objekte (štale i sl.) uređivali su i gradili sljedeće četiri godine, uloživši više od pet milijuna kuna. Stjecajem okolnosti, prvi su im bili VIP gosti, koji su došli na tradicionalni festival u Svetvinčenat, i otada više nisu bili bez posjetitelja. Jer, otvoreni su cijele godine, imaju 17 kreveta u otmjeno i udobno uređenim sobama i apartmanima, s centralnim grijanjem, slave se tu i Nove godine, a i ljetuje.

Iz dvorišta, kojim dominira staro, rijetko drvo ladonje, lijep je pogled na more, a s istarskih brda u zaleđu stalno puše povjetarac, tako da se i za toplih dana navečer valja toplije odjenuti ili ugrijati uz kamin-ognjište. Draženka i suprug gostima a puno ih je i iz cijele Hrvatske, ne samo iz inozemstva organiziraju izlete, biciklističke ture, posjete vinskim cestama, popularnim restoranima. No, ovo posljednje i nije im potrebno jer si gosti i sami mogu pripraviti jela, ali im nude i sve obroke.

Pašareta, biska i ruda
Kuha Draženka, istarske i sezonske specijalitete tako su sada aktualne šparoge a nemaju ni škrinje. Draženka sama peče i kruh, ponešto je namirnica, salate, luka, rikole i iz vlastita vrta od šeste je godine, ponosno kaže, sve mami doma u Sesvetama radila u vrtu! Inzistira na lokalnim specijalitetima pa tako gosti upoznaju pašaretu (bezalkoholno piće nalik cockti), bisku, rudu, a vino kuće im je iz podruma poznatog istarskog vinara Franca Armana. Registrirani su kao seljačko domaćinstvo, ali će zbog propisa konobu otvoriti kao ugostiteljstvo kako bi mogli proširiti ponudu. Najviše gostiju stiže im usmenom predajom i preko interneta.

Žive tu s kćeri Verom spokojno, u miru i opušteno, a takav ugođaj odmah obuzima i goste osjećate kako tu stara ura sporije otkucava minute i sate.

Želite prijaviti greške?