Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona

Zagrebački turizam izvukao Jadran iz rujanskog minusa

turizam
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.10.2014.
u 23:00

Vrijeme je bilo jako loše, ali sve više gostiju dolazi nam na kratke ture, objašnjenje je zašto broj gostiju raste brže od broja noćenja

Stotinjak tisuća rujanskih turista u Zagrebu izvuklo je cijeli Jadran iz minusa. Na obali ih se, naime, u tom mjesecu odmaralo 0,4 posto manje nego lani (1,34 milijuna), spasonosni zagrebački plus iznosi deset posto pa se turizam rujna u cjelini zaključuje s mršavih 0,3 posto gostiju više. Rezultat je bolji što se tiče noćenja, u rujnu ih je bilo 8,7 milijuna i dva posto više nego lani. Čak četiri jadranske županije zaostaju za lanjskim rezultatima, najviše Kvarner s osam posto manje gostiju i šest posto manje noćenja u rujnu. Kvarnerska rivijera zaostaje i za ukupnim devetomjesečnim brojkama u odnosu na lani. Turizam u cjelini u tom razdoblju bilježi četiri posto više gostiju i dva posto više noćenja.

– Raskorak između rasta broja gostiju i noćenja posljedica je lošeg vremena, koje je pratilo sezonu, ali i činjenice da sve više gostiju ide na kratke ture od dva-tri dana – kaže Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e.

Ministar turizma Darko Lorencin, međutim, nije nezadovoljan. – Rujan je bio solidan, vjerujemo da će listopad opravdati očekivanja i da će posezona biti dobra. Iza nas je uspješna špica u kojoj smo se borili s brojnim izazovima, lošim vremenom i rasporedom praznika na glavnim tržištima. Sada raduju porasti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, Italije, Mađarske, Velike Britanije, ali i dalekoistočnih zemalja – kaže Lorencin, koji do kraja 2014. očekuje pozitivne i fizičke i financijske pokazatelje sezone.

>> Japanke kupuju kravate protkane zlatom, ali time prestaje naša ponuda 

>> 'Mjesec rujan bio je vrlo dobar, a vjerujemo da će i listopad opravdati očekivanja'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije