Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesavjesno poslovanje

Vukovarska gospodarska zona tijekom godina postala dvorište

gospodarska zona vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/5
09.06.2015.
u 12:19

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kaže kako je uočeno nesavjesno poslovanje čelnika VGZ kao i niz propusta

Proteklih mjeseci napravljeno je niz promjena u funkcioniranju Vukovarske gospodarske zone (VGZ), a kojima je osnovnim cilj srediti zatečeno stanje i zonu popuniti investitorima i tako osigurati nova radna mjesta. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare istakao je kako je uočeno nesavjesno poslovanje čelnika VGZ kao i niz propusta tako da nije niti malo čudno što umjesto zone pune proizvodnih hala danas imamo parcele zarasle u visoku travu tako da ovo područje Vukovarci ironično nazivaju lovište.

– Odlukom predsjednika skupštine Srđana Milakovića 2012. godine VGZ je počeo isplaćivati naknade članovima Nadzornog odbora. Ukupno je isplaćeno preko 63 tisuće kuna. Treba znati i kako su članovi NO bili pretežno iz SDP-a i SDSS-a (Goran Bošnjak, Vinko Lazić, Boris Bauranov i Đurđica Vujić). Njima su naknade isplaćivane iako zona nije ostvarivala nikakvu dobit. Taj NO, u kojem su sjedili nestručne osobe, ukinut je u siječnju ove godine, rekao je Penava. Ponovio je i kako su od stanja u VGZ najveću korist imali odvjetnici te pojasnio da je u gradsku upravu, u travnju ove godine, pristigao račun od jednoga odvjetničkog društva iz Osijeka u visini od 1,2 milijuna kuna. Račun se odnosi za odrađene pravne usluge u zastupanju VGZ. Dodao je i kako još ne zna na kakve sve nepravilnosti će „naletjeti“ ali i da je već sad poznato kako imovina zone nije bila ušla u stečajnu masu te da je na većini čestica postojao teret Ministarstva financija što je sada sređeno pa se teret vodi samo na jednoj čestici.

Za direktoricu VGZ Penava je imenovao gradsku pročelnicu za gospodarstvo Marijanu Grubišić koja je rekla kako trenutno u zoni, koja je otvorena 2007. godine i u čiju je izgradnju  uloženo oko 33 milijuna kuna, radi stotinjak radnika u 14 tvrtki od koje su tri u stečaju. Rekla je kako je pokrenuto niz inicijativa s ciljem pozicioniranja VGZ kao najkonkurentnije u ovom dijelu Hrvatske.

– Nema mnogo zona kroz koje prolazi dvotračna pruga, kojoj je Dunav i Luka Vukovar, kao pretovarno središte, na blizini od 500 metara, potpuno opremljenu komunalnom infrastrukturom, a u središtu koje se gradi značajan Poslovno inovacijski centar te uz to naslonjen na Industrijski kompleks tvornice Borovo, rekla je Grubišić. Tako je sklopljen dogovor sa PPD-om koji je snizio cijenu plina za preko 400 poduzetnika i obrtnika u Gradu čime je od 1. travnja cijena plina niža za prosječno 12-18 posto. Trenutno se razrađuje i odgovarajući model subvencije priključka plina i vode za korisnike VGZ-a Govoreći o budućnosti VGZ čelnici grada navode kako se radi o iznimno kompleksnom problemu ali i da se otvaranje nekih pogona može očekivati, ako ne već do kraja godine, onda svakako tijekom iduće godine.

>> Penava odgovara na optužbe: Stojim iza svakoga svoga čovjeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije