Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrka oko dionica

‘Vlada otkup dionica Ine od MOL-a nije ni razmatrala, to je samo Vrdoljakova ideja’

Ivan Vrdoljak
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Autori: Ivanka Toma, Marina Šunjerga
24.07.2014.
u 23:00

Dionice Ine mogu se isplatiti iz dobiti ako se u tvrtku postave kvalitetni i sposobni kadrovi, tvrdi Davor Štern

Pregovori između mađarskog MOL-a i Vlade, čini se, vodit će se o tome hoće li se ili neće prodavati dionice Ine i kome. Licitacija cijenama u mađarskim i hrvatskim medijima uzele su maha nakon što je iz dijela Vlade stigla informacija da bi Hrvatska mogla otkupiti dionice od MOL-a pa ih potom prodati. Stručnjak za naftu i dugogodišnji čelnik Ine Davor Štern ističe kako bi ipak bilo najbolje da se dvije strane dogovore, ali ako to nije moguće, onda bi rješenje bilo da jedan dioničar kupi drugog. U tom slučaju procjenjuje da MOL-ov dio Ine ne vrijedi više od dvije milijarde dolara, odnosno više od 1,4 milijarde eura.

– Samo iz dobiti Ine taj bi se kredit, ili ulaganje, mogao vratiti za nekoliko godina – kaže Štern. I zaista, ako se iz izračuna isključi neto gubitak iz prošle godine, Ina je od 2009. do 2012. ostvarila 5 milijardi kuna čiste dobiti i manjak od 670 milijuna kuna u 2009. godini pa je to ukupno pozitivan rezultat od 4,3 milijarde kuna, što je oko četvrtine iznosa koji Mađari traže za Inine dionice. Ipak, kupiti Inu imalo bi smisla tek ako se u nju postavi stručni kadar, dodaje Štern, jer bi je politički imenovan kadar samo uništio. I dok stručnjaci govore o benefitima kupnje Ine i raspravljaju o cijeni, osoba iz Vlade bliska premijeru Zoranu Milanoviću za Večernji list uvjerava da Vlada dosad nikad nije razmatrala, a kamoli donijela odluku o otkupu dionica Ine od MOL-a.

Time opovrgava informacije o tome kako je hrvatska strana spremna platiti 1,6 milijardi eura za dionice. Priču o navodnom otkupu dionica, tvrdi naš izvor, potpuno samoinicijativno te bez ikakve konzultacije i koordinacije s Vladom plasira ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

>>Maras poručio Vrdoljaku: Pred javnost treba izići s definiranim rješenjima za Inu!

>>Ekskluzivno: MOL traži do 3 milijarde eura, Vlada spremna dati najviše 1,6 milijardi

Komentara 35

Avatar franioprvi
franioprvi
23:12 24.07.2014.

Kakva stranka , takav i ministar. Ovo je katastrofa. Boze cuvaj Hrvatsku.

TH
than
23:23 24.07.2014.

Ma HNS radi obicnu halabuku i to je to... Ne mogu vjerovati da stranka sa toliko malo glasova moze ucjenjivati cijelu Vladu. Koji otkup dionica INA-e ? Ide monetizacija autocesta, rasprodaja svega zivoga. Prodali su i CO.... Para nemaju i pokusavaju prezivjeti do kraja mandata i sve probleme uvaliti slijedecoj vladi.

L0
luena 01
23:08 24.07.2014.

Vrdoljak nije bio u skoli kad je premijer rekao da mu je Ina interesantna kao i vecinski udio ili povrtatak Ine Hrvatskoj,ali da za kupovinu Ininih dionica Hrvatska novca nema.... Vrdoljakova samoinicijativa je samopromocija njega samog,ipak je on ministar energetike.... gospodarstvo je u drugom planu... u ekonomiju se lose razumije kako je sam rekao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije