Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska pismenost

U znanju financija smo osrednji, u ponašanju loši

04.02.2016., Zagreb - HNB, Javno predstavljanje rezultata istrazivanja Mjerenje financijske pismenosti u RH. GuvernerHNB-a Boris Vujcic. Photo:
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
05.02.2016.
u 08:25

Čak 74 posto građana zna kako inflacija utječe na njihov život i 62 posto može riješiti jednostavan zadatak s kamatama

Prosječna je ocjena financijske pismenosti hrvatskih građana 11,7 od mogućeg 21 boda i po rezultatu smo osrednji – i na ljestvici znanja i u odnosu na ostale zemlje u svijetu, no kad se s teorije prijeđe u praksu, dolazimo do problema. Prema tome kriteriju imamo prosječnu ocjenu 4,6 od 9 bodova, uz zabrinjavajuću razinu neodgovornosti mlađih od 19 (3,2 boda) i starijih od 70 godina (3,6). Pokazali su to rezultati istraživanja financijske pismenosti koje su jučer predstavili HNB i Hanfa, a proveo ga je Ipsos Public Affairs.

– Kad je riječ o financijskoj pismenosti, u Hrvatskoj smo u inicijalnoj fazi njezina izgrađivanja. Kad to znamo, onda nas ne iznenađuje prosječna ocjena pismenosti hrvatskih građana – prokomentirao je guverner HNB-a Boris Vujčić, ali i napomenuo da ih u HNB-u raduju bolji rezultati kad je riječ o shvaćanju važnosti održavanja stabilnosti cijena; čak 74 posto građana zna kako inflacija utječe na njihov život.

Dobro upoznati s kamatama

– Financijska pismenost i financijsko ponašanje ne idu uvijek ruku pod ruku, činjenica da netko zna za opasnost ne znači da se neće odlučiti za neki proizvod ako očekuje korist – zaključio je Vujčić i poručio da im je prioritet poraditi na tom području, posebno kad su posrijedi mladi pred kojima je duži financijski aktivan život. Najpismeniji su visokoobrazovani građani koji dobro zarađuju, kao i oni koji žive u gradovima s više od 100.000 stanovnika. No, iako razumiju posljedice inflacije, manje od 48 posto ih zna riješiti zadatak s inflacijom. S kamatama su bolji: jednostavan račun zna riješiti 62 posto ispitanika, no složeni samo trećina. Premda je 69 posto ispitanika svjesno da je visoka zarada povezana s visokim rizikom i 62 posto ih razmisli prije nego što nešto kupi te 63 posto planira kućni budžet, samo 16 posto donosi financijske odluke konzultirajući više izvora, a petina ih se u posljednjih 12 mjeseci našla u situaciji da ne mogu podmiriti troškove, što su riješili kreditom. Nešto manje od trećine ima osobine pravih Mediteranaca; žive za danas, ne misleći na sutra i 28 posto ih preferira trošiti, umjesto štedjeti, a čak polovica smatra da novac postoji da bi se trošio.

>> Najbogatiji Hrvati u službi financijskog obrazovanja

>> Financijske usluge – što znati i na što paziti

Komentara 2

TM
trade_mark
10:07 05.02.2016.

poznavanje financija - šuker; ponašanje - branitelji u savskoj - slika I prilika hrvatske stvarnosti.

K2
kritičar_2
21:43 05.02.2016.

Vrhunsko znanje finansija je ,kad ti bankar,koji radi za str. banke,podijeli "specijalne" kredite svim vladinim službenicima,zastupnicima u saboru,guverneru i viceguverneru,a ostaloj raji po masnim kamatama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije