Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU DOBITNICIMA

Strani gosti ostavili 2,4 milijarde € u pola godine

turizam
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
04.10.2016.
u 14:52

Na kraju godine trebao bi se ukazati plus od barem 500 milijuna eura više u odnosu na lanjski devizni prihod od 7,96 milijardi eura

Ovog se ljeta na Jadranu jela i pizza za svega 32 kune, ali i precijenjeni tost-sendviči za čak 47 kuna, ispijalo se pola litre piva za prihvatljivih 14 i paprenih 39 kuna, nekima se posrećilo s kavom za samo četiri kune, a neki su se “opekli” buteljom vina od nevjerojatnih 21.000 kuna. Noćilo se, pri tome, i za nekoliko desetaka i za pokoju stotinu eura, pa i više. Sve prema tome koliko je koji domaćin (pre)cijenio svoju robu. Za prvih pola godine Hrvatskoj je taj miks, prema podacima Hrvatske narodne banke, donio 2,443 milijarde eura, točnije 153 milijuna eura više nego u prvih šest mjeseci lani. Devizni prihod porastao je u tom razdoblju 6,7 posto, s time da je drugo tromjesečje, tijekom kojeg je od stranih turista uprihodovano 1,953 milijarde, bilo unosnije za 103 milijuna eura. Devizni turistički prihodi pri tome rastu od početka godine i nema dvojbe da će u 2016. prvi put premašiti osam milijardi eura. Famozna osmica lani je izmakla za dlaku, strani su gosti 2015. u nas ostavili ukupno 7,96 milijardi eura.

Brže od broja noćenja

Ako je potrošnja u vršnim ljetnim mjesecima i posezoni rasla istim tempom kao u prvih pola godine, na kraju godine trebao bi se pokazati plus od ukupnih oko 500 milijuna eura. Ili možda i malo više, ostvari li se rast prihoda od osam posto, kako predviđa dio analitičara.

– Podaci su dobri jer pokazuju da prihodi u predsezoni rastu brže nego broj noćenja. To je podjednako plod situacije na Mediteranu, ali i projekata pokrenutih kod nas na privlačenju potražnje izvan glavne sezone. Hrvatska se definitivno ubraja u red tržišnih dobitnika na Mediteranu sa Španjolskom, Italijom i Grčkom, u kojima broj noćenja raste po izrazito visokim stopama, višim nego kod nas. Posezona će pak biti možda i bolja od predsezone i prihodi bi na kraju godine mogli biti 2 do 3 postotna boda viši nego u prvom polugodištu 2016. – procjenjuje Sanja Čižmar, senior-partnerica u tvrtki HD Consulting.

To nije maksimum

Tehnički ministar turizma Anton Kliman siguran je u jedno.

– Ove smo godine već početkom rujna nadmašili broj noćenja ostvaren u čitavoj 2015., tako da očekujem da će ova godina i po prihodima biti rekordna, odnosno da ćemo nadmašiti 9,5 milijardi eura prihoda ostvarenih ukupno od domaćih i stranih gostiju – kaže Kliman, koji računa s oko milijardu i pol eura domaće turističke potrošnje.

Prvi čovjek turističkog resora posebno ističe činjenicu da prihodi pokazuju da predsezona ima sve veći značaj za turizam, ali i da to definitivno nije maksimum hrvatskog turizma. Kako god, udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u iznosio je u prvih šest mjeseci 11,3 posto, odnosno 0,2 postotna poena više od lani.

>> Projekt u Zablaću za koji je zainteresiran Brad Pitt težak je 800 milijuna eura

Komentara 2

LA
lakočemo
13:39 05.10.2016.

bože gdje sve te pare idu pa od toga samoga bi živjeli ko bogovi

LA
lakočemo
13:39 05.10.2016.

bože gdje sve te pare idu pa od toga samoga bi živjeli ko bogovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije