Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze agencije Fitch

Rejting ostao isti, veća šansa da će padati nego da će rasti

Kreditna agencija Fitch
Foto: Reuters/ PIXSELL
29.01.2016.
u 22:45

Fitch sumnja da će Vlada ostvariti svoj cilj i navodi da premijer Orešković nema iskustva u hrvatskoj politici

Nakon Standar&Poorsa i rejtinška agencija Fitch zadržala je dosadašnji kreditni rejting Hrvatske, ali i negativne izglede: veća je vjerojatnost da će rejting padati nego da će rasti. Fitch navodi da je u siječnju vlast preuzela nova koalicijska vlada desnog centra koju čine HDZ i proreformska stranka Most. Vlada si je za glavni cilj postavila smanjenje javnog duga i reforme koje će, prema preporuci Europske komisije, ukloniti zapreke boljem rastu.

Fitch navodi da postoje sumnje u sposobnost Vlade da ostvari te ciljeve, a upitno je i jedinstvo koalicije. Fitch u izvještaju navodi da novi tehnokratski premijer Tihomir Orešković nema iskustva u hrvatskoj politici. Njihova je procjena da je BDP u 2015. godini rastao 1,7 posto. Stabilnost monetarne i tečajne politike ključna je pretpostavka da se zadrži postojeći rejting, zaključuje Fitch. Ako bi na tom polju došlo do nekih promjena uslijedio bi pad rejtinga. Monetarna i tečajna stabilnost iznimno su važne zbog zaduženosti u eurima, jer se takvom politikom maksimalno smanjuju rizici za stanovništvo, korporacije i bilance javnog sektora.

>> Rejting zemlje ovisi i o političkim vjetrovima koji pušu

Komentara 3

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:58 29.01.2016.

Ljudi sadite vrt, ako imate bilo kakvu štalicu hranite svinje, kokoši..dolaze teška vremena..

SK
skojevac
01:39 30.01.2016.

Pa još nisu ni preuzeli sva ministarstva ,možda novinari pronađu bar jedno 5 mustra koje treba "secirati" pa mi onda jako brzo povećamo standard ,a možda i partija dođe na vlast!

KS
krao_sam
21:04 29.01.2016.

Nismo ni mislili..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije