Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjevi EK

Kome i koliko rezati plaće: Milanovićeva vlada mora srezati 2 milijarde do travnja

Zoran Milanović i Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
23.03.2015.
u 15:53

Milanović više ne može izbjeći najriskantniju mjeru – rezanje plaća u javnim tvrtkama

Milanovićeva vlada nalazi se između čekića i nakovnja i preostalo joj je malo vremena da odluči kako će odgovoriti Bruxellesu na zahtjev da dostavi novi plan štednje, a da istovremeno protiv sebe ne izazove novi val nezadovoljstva. Mjere bi trebale biti predstavljene do sredine travnja, a osim sustavno razrađenih programa čiji bi se efekti trebali pokazati u sljedećim godinama od Milanovića se očekuje da ovogodišnji proračun sreže za približno dvije milijarde kuna! Toliku uštedu Vlada može postići samo ako zareže u statusna prava korisnika i plaće zaposlenih, čega se Milanović klonio sve ovo vrijeme. Za razliku od ministra financija Borisa Lalovca koji je najavio mogućnost smanjenja plaća, premijer uporno ponavlja da Hrvatska nije Grčka, te da “ne može raditi sve što je netko u nekom kabinetu u Bruxellesu zamislio”.

Oštro kao s Grčkom

Kako se može čuti od više sugovornika s raznih strana, oštar gard koji se primjenjuje na Grčku prenesen je i na Hrvatsku, neovisno o tome što je Francuska dobila dulje vrijeme za fiskalnu prilagodbu. Povjerenik Europske komisije za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici očekuje “odlučnu političku akciju” i ne želi uzmaknuti pred žalopojkama iz Zagreba, neovisno što i on kao političar razumije da se svaka vlada kloni oštrih rezova u izbornoj godini.

Može se očekivati da će Milanovićevi ministri većinu ozbiljnijih reformskih zahvata pokušati prebaciti na 2016. i kasnije godine te da će u ovoj pokušati s nekim sitnijim promjenama poput najava iz resora financija ili zdravstva o novom modelu nagrađivanja zaposlenih na način da se loš rad kažnjava oduzimanjem od plaće, a dobar novčano stimulira. Ekonomski institut Zagreb, čiji su istraživači, uz stručnjake Instituta za javne financije i Ekonomskog fakulteta, pročešljali proračun i pripremili prijedlog ušteda, otvoreno kaže da se tražena prilagodba neće moći provesti bez smanjenja bruto plaća u javnom sektoru.

Pet tisuća zanimanja

Taj je Institut pročešljao poslovanje dvjestotinjak državnih agencija, instituta i drugih paradržavnih ustanova, koje imaju više zaposlenih nego cijela državna uprava, i zaključio da u javnom sektoru egzistira više od 5 tisuća različitih zanimanja i koeficijenata. Ravnateljica instituta Dubravka Jurlina Alibegović smatra da bi Hrvatska mogla ispuniti sve ciljeve zadane u proceduri prekomjernog deficita ako bude slijedila preporuke domaćih stručnjaka vezane uz plaće, subvencije, porezne olakšice, zdravstvo te državne agencije i zavode. Dosta prostora za uštede stvorila bi već nova sistematizacija radnih mjesta i korekcija koeficijenata. Na stolu je niz mjera s kojima se može uštedjeti šest milijardi kuna, najvećim dijelom u širem javnom sektoru koji obuhvaća javna i komunalna poduzeća, a na ministrima je da izdvoje što od toga odmah mogu primijeniti kako bi već ove godine proračun smanjili 1,7 do 2 milijarde kuna.

>> Deficit će biti 5%, od 2016. očekujemo rezanje plaća javnog sektora

Komentara 41

ZA
zampioivo
16:03 23.03.2015.

Otpusti DESET tisuca partijskih uhljeba koji nikome ne trebaju, otpusti parazite kpji nam sisu zdravu krv. To nas kosta oko dvije molijarde

ZD
zdepar
15:58 23.03.2015.

pa ja mislim da bi trebali nabaviti još pedesetak službenih auta, jer kako su rekli tako najviše štede

DU
Deleted user
16:01 23.03.2015.

neka srežu bahato trošenje na aute mobitele skijanja stolove preseljenja i eto ih na cilju, a raditi možda je i bolje da nerade jer kad im se odmakne nešto pa rade proizvod je šteta za državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije