Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LISTA SRAMA

Porezna uprava: Ovo su poslodavci koji ne isplaćuju plaću radnicima

porezna uprava
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
28.02.2017.
u 09:33

Porezna uprava ujedno poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji se poslodavac ne nalazi na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49.

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 3423 poslodavca, koji zapošljavaju 10.670 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do prosinca prošle godine. 

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuje 2965 pravnih osoba s 9463 zaposlena te 458 fizičkih osoba s 1207 radnika. 

Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD, u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće, i to za obračunsko razdoblje od siječnja do prosinca 2016. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno i kriterij tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila na svojim mrežnim stranicama.

 Pritom napominju kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od zadnjih šest mjeseci za 2015. godinu.

 Također, na popisu nisu poslodavci koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. i to zato što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće. Popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću. 

 Porezna uprava ujedno poziva sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji se poslodavac ne nalazi na objavljenom popisu da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca.

 Isto tako iz Porezne uprave pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane.

Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Tim je zakonom propisano da Porezna uprava, temeljem prikupljenih podataka na obrascu JOPPD, može na svojim mrežnim stranicama objaviti popis poreznih obveznika/poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim obrascima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

 Iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, koji se objavljuju na njihovim internetskim stranicama, nisu usporedivi jer se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

 Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja 2014. godine i na njemu je tada bilo 7038 poslodavaca.

>> Plaće ne isplaćuje 7.300 poslodavaca s 25 tisuća zaposlenih

>> Ovo su poslodavci koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće

Komentara 14

ST
stefj
10:05 28.02.2017.

Eh, da bankrot nije toliko skup, vjerojatno bi većina tih poduzeća bankrotirala. Ovako, kada je bankrot višestruko skuplji od osnivanja poduzeća, ljudi čekaju da ih država jednostavno ugasi... Inače kazneni zakon primjenjuje se samo na poslodavce koji imaju novac za isplatu plaća, a ne isplaćuju je, ako novca nema, nema niti kaznenog djela. Tako da su poduzeća s popisa vjerojatno u ozbiljnim problemima. Osim toga, ne zaboravimo da ako se ne plati neki porez, porezna odmah sjeda na račun i prisilno se naplaćuje, tako da država pokupi sav novac prije nego se plaže stignu isplatiti... Bankrot bez dodatnog troška i brzi trgovački sudovi jedino su rješenje. Za to trebamo jednostavnije zakone i puno manje birokracije i parafiskalnih nameta...

AV
AVIM
14:23 28.02.2017.

FALI NA POPISU TUR.AG.Lanterna iz Siska ,koja i danas vara državu i grad za poreze a nije platila vozau plaću za 2015,jer Država i nije znala da posjeduje autobus,a danas taj autobus vozi vlasnik bez vozačke dozvole jer je zbilja to,, mali grad,,

AO
ante.oreskovic75
08:46 01.03.2017.

Bilo bi zanimljivo vidjeti zašto zakonodavac to ne riješi ili neće dobiti plaću dok ne riješi!Ali ništa od toga!Nitko nije u stanju objaviti popis trgovaca koji prodaju zaraženu piletinu iz Malezije a. niti zato ne odgovara!Nije li dovoljno imati toliko ministarstava da svoj posao dovode do kraja a ne da uz sve za svaki problem osnivaju povjerenstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije