Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Otpis duga - kako se to radi u Europi

Foto: Thinkstock
12.02.2014.
u 11:45

U Austriji postoje i privatni centri koji naplaćuju savjete za reprogram osobnog duga

AUSTRIJA

U Austriji postoje državne savjetodavne agencije koje pomažu građanima u postupku osobnog bankrota, a agencija može građanina besplatno zastupati i pred sudom. Postoje i privatni centri koji naplaćuju savjete za reprogram osobnog duga, a 2011. takvim su se centrima obratila 54.324 Austrijanaca.

BELGIJA

Belgijcima se nudi nekoliko opcija: 1. mogu tražiti od banke produljenje roka otplate duga ili privremenu obustavu otplate rata i sl.; 2. mogu od socijalne službe tražiti savjet o organizaciji duga; 3. mogu tražiti izvansudsku nagodbu restrukturiranja duga ili ići u sudski postupak bankrota.

ČEŠKA

Sud može odlučiti da nastupa osobni bankrot pa se imovina plijeni i dijeli među kreditorima ili sud odlučuje da nastupa oprost duga, što je moguće samo prema fizičkim osobama koje nisu poduzetnici. Dužnik mora jamčiti da će platiti barem 30 posto ukupnog duga u pet godina.

FRANCUSKA

Gubitak posla najčešći je razlog zbog kojeg se građani nađu u prezaduženosti. Prema podacima iz 2007., 31,8% Francuza koji su ušli u osobni bankrot navelo je taj razlog. Razvod braka kao razlog navelo je 14,7 posto, “imam previše kredita” 13,6 posto, a nesreću ili bolest 11,3 posto prezaduženih.

NJEMAČKA

Prema zakonu iz 1994., građani koji se odluče na osobni bankrot moraju pokušati sklopiti izvansudsku nagodbu s kreditorima i pristati na šestogodišnji plan te uložiti “najbolje napore” da pronađu i zadrže posao. Tijekom tog razdoblja velik dio dohotka odlazi na vraćanje duga.

>> Deficit će biti još veći zbog otpisa dugova tvrtkama?

Komentara 1

HI
hime12
14:30 23.11.2017.

Život je dobar kada imate svoje ljubavi oko sebe, ovo kažem jer kad sam imao problema sa mojim ljubavnikom, nikada nisam video život kao dobru stvar, ali zahvaljujući dr. AGBAZARI iz AGBAZARA TEMPLE, što mi je pomogao da bacim čaroliju vratio me je moj ljubavnik u roku od 48 sati. Moj muž me je ostavio za drugu ženu posle sedam godina braka, ali Dr.AGBAZARA mi je pomogao da bacim čarobnjak koji mi ga je vratio u roku od 48 sati. Neću vam ispričati više detalja o sebi, već ću samo savjetovati one koji imaju probleme u vezi s brakom ili brakovima da se putem ovih podataka kontaktiraju Dr.AGBAZARA TEMPLE; ( agbazara@gmail.com ) ili ga nazovite na Whatsapp: +2348104102662

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije