Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Thomas Piketty

Milanovićev 'najdraži autor': 'Europa je štednjom ubila rast'

Thomas Piketty
Foto: Reuters/PIXSELL
02.02.2015.
u 11:20

– I sada imamo sličan problem kao i Japan s deflacijom – kazao je 43-godišnji Piketty

– Gospodarski rast u ovom trenutku u Europi je jako loš. Mislim da se to dogodilo zbog previše štednje – rekao je u Japanu francuski ekonomist Thomas Piketty, čija je knjiga "Kapital u 21. stoljeću" o ekonomskoj nejednakosti, postala globalni hit, piše Bloomberg.

Smatra da su europske države prebrzo pokušale smanjiti deficit i tome "ubile rast". – I sada imamo sličan problem kao i Japan s deflacijom – kazao je 43-godišnji Piketty koji smatra da Europa od Japana o ovom problemu može naučiti da se samo korištenjem monetarne politike ne može spriječiti deflacija.

Tiskanje novca nije dovoljno

– Jedna od lekcija je da samo tiskanje novca nije dovoljno – kazao je ekonomist te dodao da se time mogu stvoriti "baloni" na tržištu, a to se posebno odnosi na nekretninsko tržište. – No, nije nužno da će to povisiti potrošačke cijene i povećati rast – tvrdi francuski ekonomist. U siječnju su potrošačke cijene u eurozoni pale 0,6 posto na godišnjoj razini.

U kolovozu prošle godine, hrvatski premijer Zoran Milanović je Pikettyjev "Kapital u 21. stoljeću" nazvao jednom od "najozbiljnijih knjiga koje sam ikada čitao budući da je rezultat 15-godišnjeg istraživanja". – Evo, recimo, oni koji žele razgovarati o porezima, moraju pročitati knjigu Thomasa Pikettyja "Kapital u 21. stoljeću". To je knjiga koja je puno ozbiljnija od Marxova "Kapitala" koja je obična improvizacija – rekao je tada Milanović.

>>Milanovićevo omiljeno štivo je 'najodbačenija' knjiga na svijetu

>>Milanović: Moj se skromni mozak nikada ne odmara

Komentara 8

MA
Malenkost
11:44 02.02.2015.

evo konacno mudraca kojeg je nasao Zoki da bi nam osvjetlio izlaz iz tame bezkrajnog tunela neznanja Koje vec stoljecima Vlada na balkanskim prostorima. Cudno da su sva "juznjacka" shvacanja zivota i Rada u financijskom i privrednom a time i socijalonm kaosu. Nema tog problema u sjevernoj Evropi. Zamislite da hrvati zive na austriskim prostorima! Smrzli bi se davno i pronasli bi ljudi stotine tisuca Ötzija. Na Balkan se ne daju primjeniti nikakve mjere - grcka je dokaz. Balkan ostaje Balkan.

YA
yan
12:07 02.02.2015.

Moram priznati da mi nije jasna ovakva ekonomija , dakle sve države imaju veće rashode od prihoda i što je najvažnije to se drastićno povećava i glavno pitanje je dokle je to održivo , naime u svijetu je nastala potpunono drgačija ekonomska konstelacija i život na dug je dugoročno neodrživ , činjenica je da bez odricanja kako bogatih slojeva tako i radnika neće biti izlaska iz krize , s jedne strane bogati će morati podnijeti lavovski teret krize ali i radnici svojim zalaganjem i radom i to nema veze da li je opcija na vlasti ova ili ona , novi ekonomski poredak gura nas na drastične odluke .....

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:12 02.02.2015.

Knjiga ima oko 700 stranica i nije baš jeftina, tek za informaciju. Autor je predložen za najviše francusko odlikovanje Legiju časti. Iako i meni neki od stavova autora nisu do kraja jasni, molio bih komentatore ove knjige da komentiraju ono što su knjizi pročitali i eventualno polemiziraju sa stavovima autora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije