Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema se novca

Kriza učinila svoje: Krediti za automobile pali za 32%

novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
04.11.2014.
u 10:50

Ukupni stambeni krediti krajem rujna iznosili su 60,4 milijardi kuna te su zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (-0,4% i -2,5%)

Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti kreditnih institucija sektoru stanovništva na kraju rujna iznosili su 126,7 milijardi kuna, što je 0,1% manje u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini nastavljen niz negativnih stopa rasta (-1,5%) započet još sredinom 2012. godine odražavajući posljedice dugotrajne recesije, javlja Limun.hr.

Blaga deprecijacija kune u odnosu na kraj prošle godine djelomično je ublažila iskazani nominalni pad ukupnih kredita stanovništvu, s obzirom da se 73% ukupnih kredita odnosi na devizne kredite te kredite odobrene uz valutnu klauzulu.

Ukupni stambeni krediti krajem rujna iznosili su 60,4 milijardi kuna te su zabilježili pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (-0,4% i -2,5%). Najveći relativni pad na mjesečnoj i godišnjoj razini iskazali su krediti za kupnju automobila (-3,5% i -32,0%), dok su u odnosu na kraj prošle godine također zabilježili dvoznamenkaste stope pada od 26,6%.

S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti krajem rujna iznosili su 38,2 milijardi kuna, što je 0,3% više u odnosu na kolovoz te 1,7% više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Također, zabilježili su pozitivnu stopu rasta od 2,7% u odnosu na kraj 2013.

Više pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 8

ST
stefj
11:05 04.11.2014.

Nije to samo kriza, već i porezi... Zamislite koliko bi pali krediti da država nije naručila hrpe automobila. Preko 2/3 narudžbi automobila odnosi se na državne i javne institucije. Gospodarstvo je skroz uništeno, birokracija caruje...

DU
Deleted user
11:16 04.11.2014.

Baš mi nešto žao tih stranih banaka.

BO
Bombarder
11:20 04.11.2014.

A ne ono uzet ću kredit da platim jedan auto sebi jedan banci i to sa valutnom klauzulom u turkmenstanskim šabanima sa promjenjivom kamatom koja ovisi o financijskom tržištu Konga i Burkine Faso uz 8 jamaca, založnom pravu na bubregu i početnom kamatom od 588%. Stvarno čudno da neću kredit, znam da su po bankama iznenađeni ali eto lud sam pa neću te superpovoljne uvjete kreditiranja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije