Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO I SLUŽBENO

Hrvatska nakon 6 godina napokon izlazi iz recesije

Branko Grčić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
22.02.2015.
u 20:57

Makroekonomisti predviđaju da će zadnji kvartal prošle godine donijeti rast od 0.2 posto

Državni zavod za statistiku krajem idućeg tjedna trebao bi objaviti brojke koje ukazuju da Hrvatska nakon šest godina izlazi iz recesije.

- Da bi Hrvatska i realno izašla iz recesije, treba nam dva do tri kvartala pozitivnih stopa rasta i oko toga ćemo se morati još strpjeti. Ali da postoje vrlo ozbiljni signali i trendovi, to je sada neupitno - komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić za RTL.

To očekuju i makroekonomisti, koji predviđaju da će zadnji kvartal prošle godine donijeti rast nacionalne ekonomije od 0.2 posto. Građani će poboljšanje osjetiti tek kad krene novo zapošljavanje.

- Obično novo zapošljavanje kasni nekoliko mjeseci za gospodarskim rastom. To je taj oprez koji imate u privatnom sektoru kod zapošljavanja novih ljudi. Međutim, ta dinamika isto se mijenja i očekujem da će sljedeći kvartali donijeti napredak i u tom dijelu - dodaje Grčić.

>> Maras: Hrvatska danas izlazi iz recesije

>> Na stresnom testu, nastavi li se recesija, past će osam banaka

Ključne riječi

Komentara 104

TO
tolitol
21:28 22.02.2015.

Kosorica je 2011. imala rast u drugom kvartalu od 0,8 posto. I to je sama nazivala "skromnim" a i Milanović i Josipović su je popljuvali kad je to objavila. Ovi pak nakon tri godine, navodno, će zabilježiti rast od 0,2 posto, i to se na sva zvona objavljuje kao izlazak iz recesije? Broj zaposlenih je pao za nekoliko stotina tisuća, potrošnja (kao daleko najveća komponenta BDP-a) je dotučena. Gospodarstvo je u rasulu, a mi "bilježimo" gospodarski rast na razini statističke pogreške? Katastrofa!

DR
draxy
21:21 22.02.2015.

Još kvartal -dva i ode Grčić !

IV
ivanlovin
21:25 22.02.2015.

Jel to znaci da napokon kad ministar Grcic vjeciti optimist kaze da ide nabolje nece lagati. napokon da i taj strucnjak nesto pogodi. Zali fakulteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije