Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORME

Guverner Vujčić ovim vicem o Muji i Hasi opisao predizbornu kampanju

Klaas Knot i Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
25.08.2016.
u 17:06

Vujčić je rekao da su očekivanja od svake vlasti ista i uvijek se svode na strukturne reforme

– Mnogo je sličnosti između onoga što se događa u eurozoni i Hrvatskoj; potencijalna stopa rasta BDP-a je niska; za eurozonu je procijenjena na jedan posto, za Hrvatsku također, a od monetarne se politike previše očekuje. Ono što je ona uspjela jest smanjenje kamatnih stopa, ali nije uspjela da iz toga proizađu više stopa inflacije, viša potrošnja ili rast BDP-a. Zašto? Jer ona i nije ograničavajući faktor – prokomentirao je guverner HNB-a Boris Vujčić izlaganje Klaasa Knota, predsjednika nizozemske središnje banke, koji je govorio o ekonomskoj politici u europskoj monetarnoj uniji iz perspektive središnje banke.

U izlaganju gosta HNB-a u fokusu su bili potezi koje je Europska središnja banka poduzela kako bi odgovorila na krizu i nisku inflaciju. Dugoročno vođenje akomodativne monetarne politike može dovesti do rizika za financijsku stabilnost, a unatoč tome što su gospodarske ranjivosti u pojedinim zemljama smanjene, a monetarna unija ojačala, njezino jačanje još nije završeno. Istaknuto je da je poželjna daljnja europska integracija.

Da efekti mjera monetarne politike s vremenom opadaju, smatra i Vujčić koji nije htio komentirati detalje iz predizborne kampanje, no naglasio je da su očekivanja od svake vlasti ista i uvijek se svode na strukturne reforme.

– Ne bi bilo dobro rješenja tražiti ondje gdje ih nema – poručio je guverner, a predizbornu kampanju opisao je vicem o Muji i Hasi u kojem Mujo dođe kod Hase koji traži ključeve po dvorištu i pita ga: "Jesi ih tu ostavio?" "Nisam nego na drugom kraju dvorišta. Ali tamo je mračno, a ovdje je svjetlo", odgovara mu Haso.

>> Ljudski kapital je lošiji no što mislimo

Komentara 4

R0
R00kie
17:31 25.08.2016.

vlast koja samo trosi i ne smanjuje birokraciju uvijek okrivljuje druge...

MB
miro.biro
18:36 25.08.2016.

Ovakvi vicevi o "glupim" Muji i Hasi imaju smisla i duha samo kada nam ih pričaju Mujo i Haso. Inaće predstavljaju govor vrijeđanja i mržnje. Nisu li i pametnom Milanoviću poslužili za stvaranje stereotipa o Muji i Hasi?

Avatar velika jabuka
velika jabuka
19:32 25.08.2016.

to je vic o Bobiju i Rudiju, nekad slavnim vic-likovima.i nije dobro ispričan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije