Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Breme

Granolio i TNG ne mogu pokrenuti Zagrebačku burzu 93 220

zagrebačka burza zse
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
13.01.2015.
u 15:51

Analitičari su vrlo oprezni unatoč najavama novih uvrštenja dionica kompanija na domaće tržište kapitala

Najavljeno uvrštenje dionica Granolija i brodarske kompanije Tankerska Next Generation (TNG), koja od IPO-a očekuje 220 milijuna kuna, teško će poboljšati anemičnu krvnu sliku domaćeg tržišta kapitala. Mlinarska tvrtka Granolio potkraj prošle godine uspješno je prikupila 93 milijuna kuna provevši upis novih dionica koje su većinom upisali mirovinski i investicijski fondovi, a za siječanj je najavljeno i izlistavanje dionica na burzu. Dolazak "nove laste na ulagačkom nebu" najavila je i Tankerska, što bi trebala biti prva prava inicijalna javna ponuda na Zagrebačkoj burzi od 2007. jer TNG računa i na male ulagače.

No, kad bi se te dionice trebale naći na tržištu, ne zna se ni na burzi, gdje kažu da još nemaju službenu informaciju o početku trgovanja. Osvrnuvši se na prošlu godinu, predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić za Poslovni je dnevnik izjavila kako je jedan od gorućih problema tržišta – uz dugu recesiju – i nedostatak novih izdanja i investicijskih prilika. No očekuje nešto bolju godinu, upravo zbog Granolija i TNG-a. Međutim, analitičari imaju dvojako mišljenje o pozitivnom utjecaju tih dvaju izdanja.

Milan Senjanović, voditelj front officea Hypo Alpe-Adria-Investa, ističe da su prometi na burzi skromni, kao i proteklih godina, uz bljeskove likvidnosti.

– U takvim uvjetima, generiranim trenutačnim lošim gospodarskim izgledima i dugotrajnom recesijom, teško je očekivati skori snažniji oporavak domaćeg tržišta kapitala. I od novih je uvrštenja na ZSE teško očekivati da će u znatnijoj mjeri pokrenuti domaću burzu. Što se izlistavanja TNG-a tiče, treba spomenuti i da je dionica Tankerske plovidbe proteklih godina bila prilično slabo likvidna, tako da je i od TNG-a teško očekivati snažniji intenzitet trgovanja ocjenjuje Senjanović. U vezi s Granolijem Senjanović dodaje kako će se vidjeti kakva će biti likvidnost te dionice nakon što izađe na tržište, ali s obzirom na strukturu vlasništva, "teško je očekivati da će barem u početku biti znatna".

No financijska analitičarka Raiffeisen banke Nada Harambašić Nereau smatra da pojava novih kompanija sa zanimljivim projektima i dobrim izgledima za rast, uz uvjet da je znatan udjel slobodnih dionica, može pridonijeti rastu aktivnosti na tržištu jer predstavlja nove investicijske prilike.

>>Granolio očekuje čak 131 milijun kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije