Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA UNIJA

Financial Times: Hrvatska je nova Grčka, zemlja društvene katastrofe

prosjaci
Nel Pavletić/Pixsell
25.06.2014.
u 16:27

Hrvatska ima neučinkoviti javni sektor te nedostatak privatnih tvrtki koje mogu stvoriti radna mjesta, piše FT

Nakon što je Grčka počela pokazivati znakove oporavka, Hrvatska je postala novi gospodarski "ljenjivac" Europske unije, piše Financial Times. Ovaj ugledni britanski dnevnik navodi kako je Hrvatska poznata po prekrasnim otocima i obalama, zbog čega njezini gospodarski problemi prolaze "ispod radara".

"Ali Hrvatska je sada u šestoj godini recesije zaredom. Tijekom tog vremena izgubila je gotovo 13 posto svog BDP-a. Nezaposlenost je oko 17 posto, a među mladima udio je blizu 50 posto", piše novinar Tony Barber, dodajući kako se radi o društvenoj katastrofi. Barber uspoređuje situaciju s onom u Grčkoj i Španjolskoj, navodeći da i Hrvatska ima neučinkoviti javni sektor te nedostatak privatnih tvrtki koje mogu stvoriti radna mjesta uspješno se natječući na eurotržištima.

"Vladi lijevog centra nedostaje energije, želje i samouvjerenja da ponese nužne reforme. No kada je konzervativna oporba bila na vlasti, njihov je rezultat bio mrvicu bolji", piše Barber. Napominje kako se obje strane previše bave politikom koja je sama sebi svrha, navodeći kao primjer izbacivanje iz SDP-a bivšeg ministra financija Slavka Linića koji se "usudio progovoriti u korist gospodarske reforme".

>> Hrvatska drži neslavno treće mjesto po nezaposlenosti u EU

>> 'Financial Times prepoznao je sve što smo učinili u energetskom sektoru'

Komentara 88

SV
sveznamdrugi
17:34 25.06.2014.

U Hrvatskoj vlada kartel postkomunističkih oligarha', nemojte brisati jel to biše njemački FAZ

SP
Spezispezi
17:12 25.06.2014.

Šta će Financial Times, pojma nemaju. Naš Jakovina, pa Vrdoljak, a posebno Grčić bi ih vrtili oko malog prsta što se ekonomije tiče. Samo Jakovinina poljoprivredna apoteka na burzi vrijedi više od General Motorsa.

GO
goricaV
17:47 25.06.2014.

Što je tu čudno? Pa Linić je svojeg bivšeg druga Milanovića opisao kao nesposobnu ljenčinu, a Milanović druga Linića kriminalcem i takvi nam vladaju državom zadnje dvije i pol godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije