Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ebanka

Etičke banke novac daju uz 3% kamata jer imaju jeftine izvore

22.04.2014., Zagreb - Muzej Mimara, Okrugli stol povodom osnivanja Zadruge za eticno financiranje i pokretanje prve eticne banke u Hrvatskoj.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Autor
Valentina Weisner Mijić
22.04.2014.
u 20:30

Dobiju li licenciju, financirat će zadruge, nevladine udruge, OPG-ove; najviše poljoprivredu i održivu energiju

Etične banke primarno se oslanjaju na najjeftinije izvore – depozite – i zato mogu novac plasirati s nižom kamatom, od dva do tri posto. Minimalno 90 posto dobiti reinvestiraju u nove proizvode, u zajednicu, a bez obzira na to, po prinosu su usporedive s komercijalnima. Povrat na imovinu, koji im je prije krize iznosio 0,56 posto u odnosu na 0,57 posto komercijalnih banaka, nakon krize zadržale su na 0,53 posto, dok je komercijalnim bankama pao na 0,37 posto – istaknuo je Goran Jeras, voditelj projekta ebanke, na okruglom stolu "Načela etičnog bankarstva", održanom u zagrebačkom Muzeju Mimari uoči jučerašnje osnivačke skupštine zadruge, koja je preduvjet osnivanja etične banke.

Ta će zadruga 13. svibnja biti primljena u FEBEA-u, europsku federaciju etičnih financijskih institucija, te pokrenuti postupak licenciranja za banku u Hrvatskoj narodnoj banci. Uspiju li u naumu, cilj im je financirati zadruge, OPG-ove, nevladine udruge i pojedince koji "ne prolaze" u klasičnim bankama.

– Komercijalne se banke fokusiraju na povijest u procjeni rizika, dok start up-ovi nemaju povijest pa su im prerizični. Taj pristup etične banke nastoje promijeniti, ali i proaktivno smanjiti rizik uključivanjem u projekt, klasteriranjem, novim poslovnim povezivanjem. Banke tako postaju dio proizvodnog procesa, omogućavaju korištenje razvojnih fondova, tumači Jeras ističući da im je u fokusu održiva poljoprivreda i obnovljiva energija.

Podršku projektu dao je i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Lovrinović, koji poručuje da je u suvremenom bankarstvu nužna korekcija.

– Banka upravlja tuđim novcem, svi to zaboravljamo. U jednoj od najvećih banaka u Hrvatskoj visina depozita veća je od kapitala pet puta. Osobno smatram da je banka "par excellence" javna institucija i ne bi smjela biti 100 posto u privatnom vlasništvu, smatra Lovrinović, koji najproblematičnijim drži jednostrano određivanje kamata, korištenje valutne klauzule i neprimjerene bonuse menadžerima.

>>Osniva se prva etička banka u Hrvatskoj

Komentara 1

EV
evropljanin
13:56 23.04.2014.

eticne banke? u njemackoj je to normalno cak i nize kamate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije