Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA

DZS: U prvom kvartalu izvoz porastao 2,9, a uvoz 1,8 posto

tvornica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.05.2016.
u 12:26

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio gotovo 13 milijardi kuna

Hrvatski robni izvoz u prvom tromjesečju ove godine porastao je 2,95 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz porastao po stopi od 1,8 posto, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Hrvatska je u prva tri mjeseca ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 20,36 milijardi kuna, što je 2,95 posto više u odnosu prva tri lanjska mjeseca. Istodobno je uvoz dosegnuo 33,35 milijardi kuna, porastavši u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 1,8 posto.

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio gotovo 13 milijardi kuna, što znači da je bio 0,07 posto viši nego u istom razdoblju lani. Pokrivenost uvoza izvozom istodobno je porasla za 0,6 postotnih bodova, na 61 posto.

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a ukupno je od početka godine do kraja ožujka na godišnjoj razini porastao za 2,4 posto, na 13,76 milijardi kuna, dok je uvoz iz ostalih članica EU-a istovremeno povećan 3,7 posto, na više od 27 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice EU-a, Hrvatska je, pak, u prvom ovogodišnjem kvartalu izvezla roba u vrijednosti 6,6 milijardi kuna, odnosno 4,1 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 5,6 posto, na 6,3 milijarde kuna.

Inače, prva procjena trgovinske razmjene često se znatnije razlikuje od druge. Tako je u ponedjeljak DZS objavio drugu procjenu za prva dva ovogodišnja mjeseca, koja je pokazala da je hrvatski robni izvoz u ta dva mjeseca porastao za 5,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz za 7,9 posto. Time je revidirao na više svoje prve procjene o rastu izvoza na godišnjoj razini od 2,7 posto, a uvoza od 3,3 posto.

>> Anketna stopa nezaposlenosti u 2015. godini 16,3 posto

>> U ožujku 0,2 posto manje zaposlenih

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ksaver38
Ksaver38
14:08 10.05.2016.

Ovo je danas jedini tekst u Večernjaku koji govori o gospodarstvu, sramotno. Cijeli svijet se bori o poboljšanju gospodarstva u svojim zemljama jedino u Hrvatskoj ljude zanimaju ustaše i partizani. Što nitko ne piše da je BAT napustio Hrvatsku i pogon preselio u Srbiju? Pa jel se ovdje živi od gospodarstva ili od domoljublja?

TE
texas
16:49 10.05.2016.

BAT nije napustio Hrvatsku,dapače.Proizvode cigarete za Grčku,Peitštojvesant. Znači povečan je izvoz u tom djelu. Također je bilo nedavno zapošljavanja u TDR Hrvatska!!!!

TH
than
02:28 11.05.2016.

Znaci opet smo uvezli vise nego sto smo izvezli.... Naslov kao da je partija (desna adeze ili lijepa sdepe= pisala, ali kada odemo malo dalje vidi se druga istina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije