Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mirovinski fondovi

Dinko Novoselec: Ukidanje drugog stupa ne bi promijenilo statističku sliku javnog duga

Dinko Novoselec
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
03.07.2014.
u 13:25

Ukidanje drugog stupa ne bi bilo dobro iako postoje dva rizika od čega je jedan produbljivanje proračunskih problema, a drugi populizacija

Kako se približava dan kada će građani morati odlučiti u koji će od osnovana tri porportfelja drugog mirovinskog stupa uložiti novac, a što će ovisiti o starosnoj dobi i spremnosti na rizik, jača i edukacija kako bi se približilo značenje što donosi ulaganje u svaki od njih te što se mijenja i za same mirovinske fondove. Na okruglom stolu 'Budućnost ulaganja obveznih mirovinskih fondova' u organizaciji Hanfe, njezin čelnik Pierre Matek napomenuo je kako se prije svega za fondove mijenja politika investiranja, zatim stroži organizacijski zahtjevi i upravljanje sukobom interesa. 

Ubuduće će pojedini mirovinski fond moći uložiti 15 posto izdanja dionica u pojedino društvo na uređenom tržištu, te 10 posto u fond i do 20 posto jednog izdanja koje kotira na službenom tržištu. Omogućit će se i ulaganje u vlasničke ili dužničke vrijednosne papire koje predstavljaju ulaganje u infrastrukturne projekte, te ulaganje u izvedenice – rekao je Matek. Mirovinski fondovi danas ulažu najvećim dijelom, preko 70 posto, u obveznice, a sada bi se ta situacija trebala promijeniti, pa bi se fondovi mogli više usmjeriti na ulaganje u dionice, jer im je limit za ta ulaganja povećan. 

- Tako će sada fondovi imati i veće mogućnosti u upravljanju, pa bi njihova uloga kroz članstvo u Nadzornim odborima trebala biti više menadžerska – rekli su predstavnici fondova. Fondaši su svjesni i da se može dogoditi sukob interesa, s obzirom da su njihovi vlasnici banke.

- Zato novi zakon i predviđa identificiranje konflikata interesa, pa stoga svaka odluka će morat biti obrazložena, gdje se ulaže i tko je donio odluku – rekao je Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. Na upit o učestalim pričama oko mogućeg ukidanja drugog stupa, Novoselec je odgovorio kako takvo što ne bi bilo dobro iako postoje dva rizika od čega je jedan produbljivanje proračunskih problema, a drugi populizacija.

- Ukidanje drugog stupa ne bi promijenio statističku sliku javnog duga – zaključio je Novoselec. Trenutačno obvezni mirovinski fondovi imaju najveće udjele u Quaestus nekretninama, Podravci, Petrokemiji, Končaru, Ledu, Adrisu...

>> Samodol bi zamrznuo ulaganje u drugi stup, SDP to odbija

Komentara 1

Avatar Getrib
Getrib
13:19 23.07.2014.

Genijalci smišljaju kako uzeti novac na čuvanje za mirovine i pritom dobro zaraditi bez konkretnih obaveza ulagačima kakvu će mirovinu imati za četrdesetak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije