Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7 gladnih godina

U školu će krenuti generacija prvašića rođenih u recesiji

prvašići
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
31.12.2014.
u 14:15

U izbornoj se godini fokus s ekonomije seli na politiku. Potrošnja građana mogla bi se lagano pomaknuti s mrtve točke, a krhki oporavak ovisan je i o odlukama u EU

Čeka nas slika zamrznuta u vremenu, sve će manje-više ostati kao i 2014. godine, standard se neće mijenjati, ali će u godini pred nama dodatno nestati između pet i deset tisuća radnih mjesta, procjena je analitičara Ekonomskog instituta Željka Lovrinčevića koji za sebe kaže da je optimist, koliko god sve njegove prognoze građanima bile sumorne.

Hrvatska ulazi u sedmu godinu recesije tijekom koje je od 2008. godine nestalo 200 tisuća radnih mjesta, a u potrazi za poslom iselilo se više desetaka tisuća mladih ljudi.

Vrtimo se oko nule

Gledaju li se etablirane institucije poput Svjetske banke, Europske komisije, Hrvatske narodne banke, EBRD-a pa i Ekonomskog instituta. prve prognoze za Hrvatsku 2015. godine nemaju negativni predznak – jer sve te kuće vjeruju da će sa 2014. godinom otići i višegodišnje urušavanje hrvatske ekonomije te da će 2015. godina biti prva godina blagog pozitivnog rasta. Kako su i njihovi prognozeri dosad pogriješili za svaku od proteklih šest godina, lako nam se može dogoditi da promaše i za ovu jer je jako mnogo rizika koji mogu ugroziti slabašan oporavak. On se, prije svega, temelji na većem izvozu i jačem dotoku kapitala iz europskih fondova, dok će potrošnja građana i države zadržati recesijska obilježja. Za razliku od etabliranih institucionalnih analitičara koji na neki način dijele optimizam Branka Grčića, prve prognoze bankarskih analitičara pesimističnije su i najavljuju sedmu gladnu godinu. Tako Hrvoje Stojić iz Hypo banke koji je dosad davao najpreciznije prognoze kaže da će i 2015. godina biti u minusu od pola posto, i ako bude po Stojićevom, u idućoj školskoj godini u klupe će sjesti generacija prvašića rođenih u recesiji. Zemlja u kojoj odrastaju jedna je od rijetkih koja nije zaustavila pad standarda, nezaposlenost, rast siromaštva i besperspektivnost.

– U 2014. godini izgubljeno je oko 25 tisuća radnih mjesta, pa prognoza o smanjenju zaposlenosti za daljnjih 5-10 tisuća u idućoj predstavlja usporavanje u odnosu na prijašnje razdoblje, no daleko je to od očekivanja građana i oporavka. Realne će plaće nešto porasti pod utjecajem povećanja neoporezivog dohotka, no standard će stagnirati jer se očekuje poskupljenje komunalnih usluga na lokalnoj razini, kaže Lovrinčević. Nezaustavljivo će biti i iseljavanje, posebno mladih ljudi, a taj ekonomist kaže da nema kuće u naselju u kojemu je odrastao u Slavoniji iz koje netko od mlađih ljudi nije otišao put Kanade, Irske, Švedske, Njemačke... Lovrinčević ipak vjeruje da bi se 2015. BDP napokon mogao kretati oko pozitivne nule, no cijena višegodišnje krize platit će se kroz povećanje javnog duga.

– Javni dug kumulira sve hrvatske neravnoteže i nesposobnosti i on će se i dalje povećavati, kaže ekonomist. Ništa bitno neće se događati u javnom sektoru, a kad je riječ o državnim financijama, ne vjeruje da će Boris Lalovac i Milanovićeva vlada u izbornoj godini spustiti deficit za planirane dvije milijarde. Poduzetnici ipak mogu računati na važniji priljev sredstava iz europskih fondova, što je i jedini pozitivni pomak za poduzetništvo, koji će poništiti domaći problemi, od kojih je zaoštravanje unutarnje nelikvidnosti i produljenje rokova plaćanja jedan od većih.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Temelji polako klize

– Doći će nešto novca iz Europe, ali domaća će situacija biti loša. Fasada će izdržati, ali temelji polako klize – tumači Lovrinčević. Ulazimo u izbornu godinu, u kojoj se Vlada neće istrčavati s reformskim potezima, pa se svi značajniji pa i nepopularni potezi koji bi donosili otkaze i gubitak socijalnih prava prebacuju na prvu godinu mandata iduće Vlade.

– Tko god formira vladu i pobijedi na parlamentarnim izborima imat će šest do devet mjeseci da nešto napravi i ako ne bude pomaka uslijedit će monitoring Europske unije, pa se pravo raščišćavanje može očekivati tek od 2016. godine, ističe Lovrinčević. Na domaće će prilike utjecati i rasplet zbivanja u okruženju, primjerice kriza u Ukrajini, cijene nafte, a dosta toga će ovisiti i o potezima Europske središnje banke.

– Nismo gospodari svoje sudbine i nemamo političare koji mogu oblikovati procese. Hrvatska narodna banka držat će tečaj u okvirima koji neće potaknuti inflacijska očekivanja, ali ne treba očekivati nove poteze monetarne politike, poput otkupa državnih obveznica dok takva praksa ne zaživi u Europskoj središnjoj banci, naglašava Lovrinčević.

>>Milanović će sigurno izgubiti vlast jer se bahati i nema ideju što bi radio u 2015.

>>Guverner Vujčić: Tečaj kune ostat će isti

Komentara 8

GO
google385
14:25 31.12.2014.

recesija a josipovic prije 10 dana poslo vladin avion u tursku po vesnu pusic

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:22 31.12.2014.

To je pravi put. Na pravom putu će ova djeca dočekati i osamnaestu gladna.

VV
Vrazje Vjestice
14:39 31.12.2014.

i još sada kada hdz preuzme kormilo, ma ima da doguraju do fakulteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije