Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO STE ZA VRIJEME BLAGDANA UZELI STANKU OD TRČANJA, VAŽNO JE NE TRAŽITI KRATICE NA PUTU POVRATKA U FORMU

Povratak trčanju nakon blagdanske stanke

GoOUT
Foto: Shutterstock
14.01.2015.
u 16:45

Trkače će i samo dva tjedna apstinencije od trčanja stajati pada maksimalnog aerobnog kapaciteta, stoga pauzu ne treba shvatiti neozbiljno

Ako trčite, a za božićne i novogodišnje blagdane ste odlučili uzeti stanku od trčanja, imamo za vas dobru i lošu vijest. Loša je da su dovoljna dva tjedna izbjegavanja treninga da vaša forma počne rapidno padati; dobra je vijest da se nastavkom treninga u formu vraćati linijom za pretjecanje.

Istraživanja su pokazala da VO2 max (maksimalni aerobni kapacitet, tj. maksimalna količina kisika koju srce može poslati mišićima i koju oni mogu iskoristiti za proizvodnju energije) kod utreniranih sportaša značajno pada nakon samo 30 dana neaktivnosti, a značajno se mijenja i kemijska "slika" organizma. Ako niste vrhunski sportaš, te su promjene sporije, ali se ipak događaju. Stoga, evo što vam je činiti želite se nakon blagdanske pauze vratiti u formu.

1. Trčite u društvu
Želite li se brzo vratiti u formu i ne preskakati planirane treninge, trčanje s partnerom ili uključivanje u program trčanja najbolji su izbori. Trčite li u društvu, teže ćete odustati od zacrtanih ciljeva, a i ostali će vas trkači podržati kad vam bude teže trčati (a svi znamo da ima i takvih dana). Osim toga, istraživanja su pokazala da trčanje u grupi naročito dobro djeluje na početnike i povratnike nakon pauze.

2. Promijenite rutu
Ne dopustite da vam trčanje dosadi – što je vrlo vjerojatno trčite li stalno istim stazama i ulicama. Nakon pauze pronađite nove rute, trčite manje poznatim krajem ili kvartom. U najgorem slučaju, trčite "obrnuti krug" – trčite u smjeru kojim ste se prije vraćali. Neka vam nova godina donese nove trkačke staze.

3. Trčite malo, trčite dobro
Ne očekujte da ćete nakon dva-tri treninga biti u istoj formi kao kad ste prestali trčati. Da, prije stanke ste možda bez problema otrčali 10 kilometara, ali sada vam i 5 kilometara izgleda teško. Umjesto da gledate koliko ste kilometara istrčali, radije bacite oko na sat. Trčite 15 do 20 minuta, ali se pute i zabavljajte. Trčite intervale, svladajte poneku uzbrdicu, pojačajte tempo… Odmah će vam biti lakše kad se sjetite da ste za 20 minuta gotovi.

4. Postavite jasne i ostvarive ciljeve
Nemojte reći "Želim u travnju otrčati polumaraton" nego ispišite plan treninga za sljedeća tri mjeseca koji će vas dovesti do željenog cilja. Pomoć možete potražiti na nekom od brojnih internetskih servisa, a možete se uključiti i u program trčanja, gdje će to za vas obaviti trener. U svakom slučaju, držite se programa malih koraka i zadajte si dnevne, tjedne i mjesečne ciljeve koji su realni i ostvarivi.

5. Pratite vlastiti napredak
Neovisno o tome spremate li se za natjecanje ili jednostavno trčite zbog zdravlja, uvijek je dobro zapisivati treninge, istrčane duljine i ostvarena vremena. Tako ćete najbolje pratiti vlastiti napredak, a "tekica" će na vas djelovati i vrlo poticajno u trenucima kad ćete poželjeti propustiti trening.

Foto: GoOUT!

Fill out my online form.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?