Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAMBI MOLESTERS

Zahvaljujući Tarantinu uhvatili smo petnaest minuta slave surf glazbe

The bambi molesters
03.12.2014.
u 15:09

Bilo bi idealno da možemo živjeti od svirke
, ali tada bismo morali ulaziti u razne kompromise

Iskreno, prebrzo je prošlo. S druge strane, kada pogledam što smo sve napravili, onda baš i nije tako – komentira gitarist Dalibor Pavičić dvadeset godina karijere Bambi Molestersa.

Bend će godišnjicu obilježiti festivalom Sonic Bullets, u Tvornici u petak 5. prosinca, s gostima The Flaming Sideburns, Chrisom Eckmanom s The Strange, My Buddy Moose i B and the Bops.

Inozemni uspjeh

Od samih početaka u poratnom Sisku, ovaj surf/americana bend shvatio je da budućnost mora tražiti izvan granica Hrvatske, tako da njihova značajna međunarodna karijera, ovjenčana suradnjom s grupom R.E.M. i ulaskom njihove pjesme "Chaotica" u soundtrack kultne serije "Breaking Bad", nije bio nimalo slučajan.

– Mi smo se uvijek htjeli uspoređivati s bendovima koje smo slušali. Domaću scenu u to doba nismo pretjerano slušali te nam je bilo logičnije da snimke šaljemo negdje gdje će ih prepoznati. Recimo da ovdje prostora nije ni bilo. Klubovi su većinom bili zatvoreni, a izvan Zagreba nije se sviralo. Onda smo češće svirali u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj – govori Pavičić.

Otprilike u vrijeme njihovih početaka dogodio se i veliki bum Quentina Tarantina s "Paklenim šundom", koji je uvodnom temom pokrenuo "revival" surf glazbe.

– Djelomično nam je to pomoglo jer je bilo lakše opisati stil onoga što sviramo ljudima koji se s time prije nisu susretali. Tarantino je, pretpostavljam omogućio surf glazbi onih warholovskih petnaest minuta slave – objašnjava basistica Lada Furlan Zaborac.

U dvadeset godina karijere snimili su četiri studijska albuma "Dumb Loud Hollow Twang" (1997.), "Intensity" (1999.), "Sonic Bullets: 13 from the Hip" (2001.) i "As the Dark Wave Swells" (2010.) te iznova snimljeni debi objavili kao "Dumb Loud Hollow Twang Deluxe" (2003.).

Kukanje i frustracije

Od početnog surf benda išli su prema americani, a najveći stilski pomak napravili su na posljednjoj pjesmi s trećeg album, danas glasovitoj "Chaotici". Premda se ova iznimna pjesma nije pokazala prijelomničkom za stil i zvuk benda, kako su neki mogli priželjkivati, njezino uvrštavanje u "Breaking Bad" svakako je jedan od prijelomnih trenutaka u karijeri benda.

– "Chaotica" je pjesma koja zamalo nije završila na albumu, o njoj smo na probama dosta razmišljali, kako bi je bilo najbolje uobličiti te kasnije i snimiti. Ako se dobro sjećam, otuda joj i ime – kaže Lada.

Unatoč međunarodnom uspjehu, bend ne može živjeti samo od svirke.

– Idealno bi bilo samo svirati, međutim tada bismo vjerojatno morali ulaziti u kakve-takve kompromise – kaže Lada, a Pavičić dodaje:

– Sve je stvar izbora pa nema razloga da javno kukamo o svojim frustracijama. Velik broj ljudi kod nas nema nikakav posao pa se u tom smislu možemo smatrati sretnima. Evo, recimo da frustracija nije temeljni osjećaj s kojim se budim ujutro.

Ulazimo u petu godinu od posljednjeg albuma Bambija. Je li vrijeme za novi?

– Nadam se da će to biti sljedeće godine. Možemo očekivati da će biti jednako dobar ili bolji od prethodnog. To je naš interni kriterij i vjerojatno jedan od razloga zbog kojih ne radimo albume svake godine – zaključuje Pavičić.

>> The Bambi Molesters: S imenom benda imamo loša iskustva, to je križ koji nosimo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije