Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. Zagreb.kom

Elita u HG Z-u Festival koji od velikoga grada čini metropolu

11.10.2014., Zagreb -  9. medjunarodni festival komorne glazbe Zagreb. Petrit ??eku, Stefan Milenkovic, Susanna Yoko Henkel, Lise Berthaud, Monika Leskovar, Lauma Skride.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
13.10.2014.
u 16:17


Nigdje drugdje ne možete čuti sastav u kojem sviraju Monika Leskovar, Petrit Çeku i Stefan Milenković

I u petak i u subotu Lisinski je bio pun. Publika je pohrlila na Brucknerovu Devetu simfoniju i Te Deum u izvedbi Zagrebačke filharmonije sa solistima i zborovima, a onda večer kasnije na koncert Nacionalnog francuskog orkestra koji će, zbog Stravinskog, Richarda Straussa i maestra Danielea Gattija pamtiti do kraja života. Takvi koncerti svakom su gradu na ponos.

Međutim, kada i pored takve ponude dvije večeri bude dupkom pun i Hrvatski glazbeni zavod na koncertima komorne glazbe, na festivalu zbog kojeg već devet godina u Zagreb dolaze i vraćaju se vrhunski virtuozi mlađe generacije, i kada taj festival radi dvoje Zagrepčana, tada se Zagreb može s punim pravom zvati i glazbenom metropolom.

Oduševljenje publike i glazbenika na prve dvije večeri 9. Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe prenijele su mi fotografije i živi svjedoci. Gitarist Petrit Çeku očito je opet sve osvojio, bilo u duetu s violinistom Stefanom Milenkovićem ili s jednako sjajnom flautisticom Gili Schwarzman, ili svirajući u dionici continua, čega se s jedankom voljom prihvaćala i Monika Leskovar na violončelu. Sjajno društvo okupila je svjetska i zagrebačka violinistica Susanna Yoko Henkel, umjetnička ravnateljica festivala. Tu su već nam dobro znane pijanistica Lauma Skride i violončelistica Jing Zhao, a kao novo mlado lice svjetske glazbene scene prvi je put stigla i violistica Lise Berthaud.

Požurio sam u nedjelju na Mozartovu matineju kada se elitnom društvu pridružio i violinist Guy Braunstein. Svi ti glazbenici, kojih smo samo dio poimence nabrojali, dolaze u Zagreb, druže se, vježbaju, stvore čaroliju koja se može čuti samo u HGZ-u i odu dalje svatko svojom zvjezdanom stazom. Na pozornici su fantastični, a o atmosferi još i više govori smijeh koji nakon nastupa odjekuje iz sobe iza pozornice.

Deveti je "Zagreb.kom" po broju koncerata i glazbenika najbogatiji, a njegov direktor Dalio Despot poput mantre ponavlja: "Nema kukanja!". Samo muzika!

Sjajni koncertni programi nastavljaju se u utorak ujutro Karnevalom životinja za malu i veliku publiku i traju sve do raskošne subotnje Schubertijade. Sve glazbenike i programe lako ćete pronaći na dvije adrese: u Gundulićevoj 6a i na www.zagreb-festival.org.

>> 'La fiesta' otvara ovogodišnji Zagrebački festival komorne glazbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije