Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEUNIŠTIVI VIJETNAMAC

General koji je pobijedio Francuze i Amerikance sad se bori za okoliš

28.05.2009.
u 16:43

Legendarni vijetnamski general Vo Nguyen Giap, možda i najveći vojni strateg druge polovice dvadesetog stoljeća, u svojoj 98. godini postao je "zeleni general" koji se za očuvanje okoliša bori isto onako vješto kao što se nekad borio protiv francuskih kolonizatora i Amerikanaca.

Fizički krhak zbog poodmaklih godina, umirovljeni general Giap iskoristio je svoj veliki ugled ne samo u Vijetnamu nego i drugdje da zaustavi vađenje boksita koje bi upropastilo središnje visoravni Vijetnama, područje velike ljepote s ogromnim potencijalom za turizam, i pretvorilo prelijepe šume u brda šljake i rupe u zemlji.

Premda je prije rata za oslobođenje Vijetnama bio civil – učitelj i novinar – Giap se pokazao sjajnim vojnim misliocem, koji je taktiku i strategiju naučio proučavajući Sun Tzua i Napoleona. Prvo se 1944. i 1945. borio protiv Japanaca, a onda protiv francuske kolonijalne vlasti te protiv Amerikanaca.

On je smislio slavnu 57-dnevnu opsadu francuskih vojnika kod Dien Bien Phua, kad je jedna zapadna sila 1954. prvi put odlučujuće poražena od nekoga malog naroda koji se bori za osloođenje. Umjesto frontalnog sukoba s jačim Francuzima, Giap ih je okružio i izmorio, spriječivši im dostavu operme pomoću ručno dovučenih protuavionskih topova. Nakon tog velikog poraza, Francuzi su se povukli iz Indokine, a general Giap postao je idol svih naroda koji se bore za oslobađanje od kolonijalne vlasti.

Deset godina kasnije, on je bio um koji je smislio slavni opskrbni put kroz indokineske džungle, 3000 kilometara dug "Ho Chi Minhov put". General Giap je organizirao Ofenzivu Tet 1968., Uskrsnu ofenzivu 1972. i konačno osvajanje Saigona 1975.

Poslije rata, partijski aparatčici bili su ljubomorni na Giapovu itekako zasluženu slavu, te se on postupno povukao iz javnog života. Na položaj ministra obrane dao je ostavku 1980., iz Politbiroa je izbačen 1982., a od 1991. nije više zamjenik premijera; ostao je aktivan samo u veteranskim organizacijama kao počasni član. U mirovini je primio mnoge posjetitelje, uključujući čak i svog nekadašnjeg protivnika Roberta McNamaru, američkog ministra obrane tijekom Vijetnamskog rata. Samo prošle godine Giapa su posjetila tri predsjednika: brazilski Lula, venezuelanski Chavez i južnoafrički Mbeki.

U mirovini se Giap zainteresirao za ekologiju kad mu je jedan profesor 1986. iz Velike Britanije donio jednu od temeljnih knjiga ekološkog aktivizma, "Malo je lijepo" E. F. Schumachera. Fascinirani general je knjigu pročitao za tri dana i zatražio još knjiga na tu temu. Znanstvenik Nguyen Huu Ninh, član UN-ove ekipe istražitelja klimatskih promjena koja je osvojila Nobelovu nagradu, ističe da se "zeleni general" zbilja zanima za ekologiju i da je prvi vijetnamski vođa koji se poslije rata počeo brinuti za okoliš, i u osamdesetima dok je još bio premijer aktivno je pomagao ekološki pokret.

Nakon što su komunističke vlasti Vijetnama eksploataciju boksita za proizvodnju aluminija proglasile straeškim prioritetom, kineska tvrtka Chinalco dobila je dopuštenje za vađenje rudače u središnjim visoravnima, gdje se nalaze najveće vijetnamske rezerve te rudače, oko 8 milijardi tona. No, eksploatacija boksita zahtjeva velike količine vode i struje, kojih u Vijetnamu još uvijek nema dovoljno.

Zabrinut zbog moguće štete po okoliš i po etničke manjine na tom području, "zeleni general" je u siječnju otvorenim pismom pozvao na zaustavljanje planova o eksploataciji boksita, navodeći i ugrožavanje nacionalne sigurnosti kao jedan od razloga za očuvanje okoliša, i tim pismom izazvao velike javne proteste.

Nakon javne pobune, koja je bila izuzetna ne samo po tome što u jednopartijskom sustavu nije bila silom ugušena nego su čak i državni mediji iscrpno izvještavali o njoj, 135 istaknutih intelektualaca potpisalo je pismo Narodnoj skupštini kojim traže obustavu projekta.

U travnju je, nakon na brzinu sazvanog seminara o očuvanju okoliša, premijer Nguyen Tan Dung pristao odložiti razvojni projekt dok se potpuno ne procijeni moguća ekološka šteta. Zasad je zamrznut rad na jednom rudniku boksita, dok Kinezi još uvijek rade na drugom, a do kad će im to biti dopušteno, ne zna se. Chimalko bi mogao ustanoviti, kao francuska i američka vojska prije njih, da je general Giap iznenađujuće žilav protivnik.

Želite prijaviti greške?