Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.04.2011. u 12:00

I Obama i njegova izborna baza sve su nervozniji. Jedan od razloga su zaustavljene reforme

Gdje je nestala karizma prvog Afroamerikanca u Bijeloj kući, koji je na početku svog mandata toliko obećavao? To se pitanje sve češće postavlja nakon sto je Barack Obama nedavno objavio da će se 2012. ponovno kandidirati za drugi mandat.

Ovaj put Obama je djelovao daleko manje odlučno nego na početku svog mandata. Pritišće ga masa problema dok mu istovremeno podrška već godinu i pol ne prelazi granicu od 50 posto.

Doduše, uspjelo mu je nizom kompromisa s desnim republikancima spriječiti državni bankrot. Ali u skoroj budućnosti čeka ga odmjeravanje snaga s ostrašćenim republikancima, koji nakon posljednjih lokalnih izbora imaju kontrolu nad kongresom. Situacija za predsjednika nije zavidna. Američko gospodarstvo još uvijek ne raste onim tempom koji bi širokim slojevima ulijevao nadu i optimizam. U Afganistanu i Iraku i dalje se vode ratovi, u natezanju oko iranskog nuklearnog programa nema napretka, isto tako nema pomaka u rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Obamina lijeva izborna baza postaje sve nervoznija. I Obama je nervozan. Jedan od razloga su zaustavljene reforme. Nakon dolaska prvog Afroamerikanca na čelo vodeće supersile mnogima se činilo da je Obama po svom političkom profilu najbliži europskim socijaldemokratima. Međutim, stanovništvo u Americi tendira udesno. Tamo su europske socijalne postavke o pravilnoj raspodjeli u društvu nepoznate, dok istovremeno odgovornost pojedinca za vlastitu sudbinu u kotira daleko više.

Protivnici Obaminih reformi uspješno nameću ritam, ubiru bodove pozivajući se čak i na povijesni folklor poput “bostonske čajanke”. Neodlučni Obama nerijetko preuzima njihovu retoriku, što je možda dobro za jednokratnu upotrebu. S druge strane, u vanjskoj politici Obama je ove godine pozitivno iznenadio. Osobito na Bliskom istoku. Tamo su arapske revolucije Sjedinjene Države stavile pred teške izazove kojima se ne nazire kraj. U Egiptu je Obama nakon kratkog oklijevanja dugogodišnjeg američkog saveznika Hosnija Mubaraka pustio da padne, uspio je iza kulisa uvjeriti egipatsku vojsku da ne puca u demonstrante. Složenije stanje je sada u Libiji. Ali i tu je Obama pokazao spretnost. Organizirao je multilateralnu koaliciju protiv Gadafija, pribavivši za vojnu akciju mandat UN-a i pristanak Arapske lige.

I sto je najvažnije, prvi put nakon Drugog svjetskog rata Amerika je za vrijeme jedne vojne kampanje predala zapovjedništvo jednoj savezničkoj zemlji. To je veliki odmak od Bushove jednostranosti, koja je obilježila rat u Iraku. Prvi afroamerički predsjednik svojom je nenadanom kandidaturom za drugi mandat iznenadio i Sjedinjene Države i svijet. Vlastitu javnost šokirao je najavom da će skupiti rekordnih milijardu dolara za izbornu borbu. Obama u ovom trenutku grca u političkim teškoćama, u to nema sumnje. Ali s druge strane čini se da i konzervativnom taboru polako nestaje daha. Republikanci imaju doduše deset potencijalnih predsjedničkih kandidata nasuprot Obami, ali nijednog ozbiljnog.

Ključne riječi

Komentara 6

KR
krilnik2
16:20 22.04.2011.

Kako je stao \"mirovni process\"? Pa obama je ulozio veto na rezoluciju koja je osudila genocidnu drzavu israel, kako to od njega i ocekuju njegovi naredbodavci! Zlocinacki podhvat se nastavlja! Svijetom vladaju masoni i cionisti, sve ostalo su predstave za raju! Zabavlja se raja predsjednickim kampanjama i kraljevskim svadbama (btw kada je razvod u planu). Aleksandre, predsjednicka kampanja stoji vise cetverogodisnja placa predsjednika. Tko je placa i zasto!

DU
Deleted user
21:10 22.04.2011.

ORŠIĆU, nauči: hrvatski se veli KAMO JE NESTAo-la-lo NEŠTO .... ovako kako tu u naslovu stoji govore bosančerosi i vlasi ... Provjeri to preko svojih obrazovanih prijatelja (ali Hrvata školovanih u Hrvatskoj) ako već sam ne znaš ili ne vjeruješ da je to pogrešno i iritirajuće obrazovanim Hrvatima ...

JO
johnxxx
22:33 22.04.2011.

Obama nikad nije ni imao karizmu. Njegovi nastupi su rezultat dobre režije i činjenice da je pametniji od retardiranog prethodnika Busha. Ali ako pogledate malo bolje, vidjet ćete da je Obama prezan, prava lutka na koncu. Da se lutka na koncu ne bi kojim slučajem otrgla gospodarima ugrađen je osigurač. Obama nema zakonsko pravo da bude predsjednik USA jer nije rođen na tlu USA i njegov otac nije državljanin USA. Obama nije \"natural born citizen\" kako to propisuje američki ustav. Obama nikad nije pokazao originalni rodni list. Umjesto toga, potrošio je skoro milijun dolara na pravne troškove da ne bi morao pokazati originalni rodni list. Osim toga, Obama krije podatke o tome da li uz američko ima i indonezijsko državljanstvo. To sve njegovi gospodari drže u džepu za slučaj da Obama ipak pokaže da ima vlastite političke ideje koje bi, ne daj Bože, mogle biti drugačije od ideja njegovih gospodara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?