Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIPTOVALUTA
Povratak na članak

Rekordan rast Bitcoina: Saznalo se da je Tesla uložila u njih 1,5 milijardi dolara

Tesla je vijest o investiciji objavio deset dana nakon što je Elon Musk stavio tag bitcoin na svoj Twitter profil, što je već ranije dovelo do rasta cijene Bitcoina

Avatar niwrad
niwrad
20:37 08.02.2021.

Nije Musk investirao, nego je prebacio novac prijašnjim članovima bitcoin sheme. Investirati znači uložiti u nešto od čega se može ostvariti profit BEZ novih investitora. Kod dionice se profitira od dividende, likvidacijske vrijednosti ili vrijednost iz otkupa vlastitih dionica. Kod obveznica od principala i kuponske kamate. A kod fiat valuta se profitira od roba i usluga koje zajmoprimci predaju investitorima prilikom povlačenja novca iz opticaja kroz otplate kredita. Kod bitcoina se može profitirati samo od novog investitora - novi član mora dobrovoljno ući u shemu. Zato je u bitcoin nemoguće uložiti. Moguće je samo prebaciti ulog starom članu sheme. Bitcoin je klasična ponzolika shema koja je globalna, pa traje duže nego su to trajale one lokalne u prošlosti. Ali na kraju će se srušiti, upravo zbog činjenice da je profit za stare investitore moguć samo iz uplata novih.

Avatar drug Joža
drug Joža
17:33 09.02.2021.

Ne bi se složio s tobom, ja mogu povoljno kupiti (investirati u) apartman na moru i nogom ne kročiti u njega, pa ga za 2 godine prodati 20% skuplje samo zato jer je porasla vrijednost nekretninama. Ni orao ni kopao, 20% u džep.

VL
Avatar niwrad
niwrad
18:59 09.02.2021.

Ali u kući možeš živjeti tj. ne treba ti novi investitor da bi "profitirao" od kuće. Zato se kaže da si investirao u kuću. Od bitcoina samog nitko ne može profitirati - to je broj na ekranu. Ne može se investirati u broj. Broj je matematička apstrakcija. Možeš isto tako investirati u kapital i poslovnu aktivnost - dionice. Ili u dug - obveznice i fiat valute. Ali u brojeve ne možeš. Zato ti kod bitcoina treba novi investitor - baš kao u ponziju ili lancu sreće da bi ostvario profit. Zato Musk nije investirao - on je samo prebacio ulog u džep starih investitora i sad se nada da će mu novi isplatiti više od tog uloga. To je sve. Klasični ponzi ili lanac sreće u digitalnom obliku.

VL
VL