Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Nacije stoje u redu za pomoć MMF-a

Financijska drama u Mađarskoj i Ukrajini

Andras Simor na hitnom nacionalnom summitu
import
Autor
Gojko Drljača
22.10.2008.
u 18:09

Posljedice krize dioničkog i kreditnog tržišta u najjačim svjetskim ekonomijama sve bolnije osjećaju zemlje u razvoju te se pokušavaju uhvatiti za zajmove MMF-a kao za slamku spasa. Naši susjedi Mađari prolaze pravu fiskalnu i monetarnu dramu.

Još prošli tjedan Europska centralna banka morala im je posuditi zapanjujućih 5 milijarda eura kako bi spriječila slom kreditnog tržišta, a jučer je mađarska centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu čak 3 posto, na vrtoglavih 11,5 posto.

To su učinili kako bi zaustavili dalje klizanje forinte. Naime, samo od početka mjeseca mađarska je valuta pala 15 posto u odnosu na euro, a što je za zemlju u kojoj je većina kredita ugovorena uz valutnu klauzulu postala prava noćna mora za dužnike.

Očajnički i brutalno
Potez prvog čovjeka mađarskih monetarnih vlasti, Andrasa Simora, stigao je nakon što je prekjučer forinta u jednom danu pala za 3,6 posto, a što je bila najgora dnevna izvedba odmah poslije zimbabveškog dolara.

- To je očajnički, brutalan potez - prokomentirao je za Bloomberg mađarski analitičar Daniel Bebesy. Mađarska vlada već je morala smanjiti prognozu gospodarskog rasta na 1,8 posto u ovoj godini, a sljedeće godine očekuju jadnih 1,2 posto.

Pod značajnim prtiskom su velike mađarske kompanije - Mol je izišao s priopćenjem kako će razmotriti dalje kapitalne investicije, a najveća mađarska banka, OTP, ima probleme s likvidnošću te joj je cijena dionice pala 57 posto u mjesecu, što znači da je izbrisano 4,6 milijardi USD. MMF će Mađarskoj trebati dati ozbiljnu financijsku potporu.

Ukrajina ima nešto drukčije probleme u odnosu na Mađarsku, ali je već sada jasno kako će i oni morati dobiti izdašnu pomoć MMF-a. Govori se o vrtoglavih 15 milijardi dolara. Premijerka Julija Timošenko poručila je kako MMF-ovu pomoć trebaju najkasnije sljedeći tjedan. Zemljom joj hara inflacija od gotovo 25 posto, a potrebna je hitna potpora bankovnom sustavu.

Već je općepoznato kako je Island, nekad među najbogatijim, bankrotirao te da mu hitno treba oko 6 milijardi pomoći MMF-a i nordijskih zemalja.

Mi smo još mirni
U ovakvoj situaciji čak možemo biti ponosni na naše Ministarstvo financija i centralnu banku jer nam pomoć MMF-a neće trebati. Ni nakon silnih lekcija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?