Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA

Užas Golog otoka kroz sudbinu jedne zagrebačke obitelji

Tiha K. Gudac
arhiva ZFF
25.10.2014.
u 13:15

Emotivni film o svojem djedu režirala je Tiha K. Gudac, a producirao Nenad Puhovski i njegov Factum

Nakon što mu je svjetska premijera u susjednoj BiH donijela Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, debitantski "Goli" Tihe K. Gudac hrvatsku je premijeru u četvrtak navečer imao na Zagreb film festivalu.

– U emotivnom smislu, ne znam koji je dio procesa bio teži; pripreme za film, snimanje ili njegova montaža, koja je potrajala čak dvije godine. Ukupno smo ga pripremali šest godina i na trenutke sam se pitala hoće li ikada biti gotov, ali nikad mi nije padalo na pamet da sama odustanem od teme koja je toliko obilježila moju obitelj. Danas mogu reći da na traume svog djeda, koje su se odrazile na svakoga od nas, gledam s informirane distance kakvu dugo nisam imala – otvoreno je rekla Tiha K. Gudac, koja je karijeru mlade producentice pomalo zanemarila zbog filma u kojem je istražila logorašku priču svog djeda, ali i čitavog kruga najužih obiteljskih prijatelja, među kojima su bili poznati logoraši Vera Winter i Alfred Pal. Mješavinom arhivskih materijala, animacije i dokumentarnih snimki autorica je na temelju vrlo ograničenih informacija uspješno rekonstruirala ne samo činjeničnu nego i emocionalnu povijest zagrebačke obitelji koja je lagodni socijalistički život preko noći zamijenila traumom nestanka jednog i smrti drugog člana, te progonom u ruralnu sredinu.

Sudbinama mnogih u javnosti anonimnih zatvorenika, redateljica je "Golim" dala stvarna lica, imena i prezimena, a publika je dugim pljeskom pokazala da takvo izlaganje itekako zna cijeniti. 

>> Ovo su najatraktivniji fimovi ZFF-a

 

Komentara 1

SM
stari_mačak
09:12 26.10.2014.

Tito je napravio jedinu moguću stvar; one koji su objeručke čekali Staljina i okupaciju Rusije stavio je u karantenu. Isto to su za vrijeme WW2 napravili Amerikanci sa svojim domaćim Japancima, za svaki slučaj sve su ih pospremili u logore. Za ona teška vremena, čista i ispravna odluka. Naravno da se među logorašima našlo i nevinih ljudi, baš kao što je za vrijeme Domovinskog rata i nan našoj strani bilo zločinaca, ali to spada u ratnu statistiku. Da Tito nije postupio tako i mi bismo do raspada SSSR bili ruska kolonija, a u Staljinovo ime bi vladali oni koji su bili za njegov komunizam, a ne Titov. I naravno, ako pitate bilo kojeg bivšeg zatvorenika, svi će oni uvijek reći da su nevini ležali u zatvorima... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije